RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ u Zenici

U Galerijskom prostoru Sinagoge u Zenici sutra će biti otvorena izložba i prezentacija monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić, profesorice povijesti.

Izložba i predstavljanje monografije „Tragom brčanskih Jevreja“ predstavljena je i u Sarajevu, krajem prošle godine, te će sutra izložba biti otvorena u Zenici i to je prilika da se i izvan Brčkog sazna nešto više o životima i sudbini brčanskih Jevreja.

„Nastavljajući predstavljanjem ovog projekta u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, sutra otvaramo izložbu i predstavljanje monografije u Zenici koju organiziramo u suradnji s Jevrejskom zajednicom BiH, galerijom ‘Preporod’ i ‘Preporod BiH'“, kazao je Ćazim Suljević šef Službe za arhiv, vladinog Odjela za javni registar.

Prema njegovim riječima istraživanje teme „Tragom brčanskih Jevreja“ je projekt koji je Tamara Vijoglavin Mančić započela 2019. godine, te je on rezultirao izložbom i monografijom koji su predstavljeni brčanskoj javnosti 2020. godine.

„Nakon toga je Brčko distrikt potpisao sporazum u suradnji s Jevrejskom zajednicom BiH, koji uključuje nastavak istraživanja i predstavljanje rezultata istraživanja i završetak ovoga projekta“, dodao je Suljević.

Izložba u Zenici bit će otvorena do 18. veljače svakim danom od 12 do 14 sati te Suljević dodaje kako se nakon Zenice izložba seli u Novi sad 21. veljače, gdje će biti izložena u galeriji „Arhiva Vojvodine“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom postavljena izložba „SAD u bh. štampi do početka Velikog rata“

Radio Brčko

Брчаке занима грађа коју прикупља Служба за Архив Дистрикта

Anđelka Đurić

Brčanski arhiv sve bogatiji dokumentima od neprocjenjive vrijednosti

Mirsad Arnautović