Brčko

Brčko distrikt: Isplaćena sva prava iz dječijih prinadležnosti za oktobar

Isplata novčanih sredstava na ime prava na dječiji dodatak u Brčko distriktu su tokom ovog i prošlog mjeseca djelimično kasnile zbog redovne godišnje provjere potvrda o redovnom obrazovanju koje su jedan od preduslova za ostvarivanje ovog prava. Isplate drugih prava iz dječije prinadležnosti kao što su materinski dodatak i oprema za novorođenče u visini od gotovo 220 hiljada KM su izvršene na vrijeme.

Isplata novčanih sredstava na ime dječijeg dodatka za oktobar mjesec u Brčko distriktu započela je tek prije dva dana zbog sprovedene reviziju korisnika prava, za djecu koja se nalaze na redovnom obrazovanju na višoj školi, akademiji i fakultetu.

„Dostavljanje potvrda o redovnom školovanju omogućava korisniku da ostane u ovom pravu ili da se obustavi dalja isplata tih sredstava, te je zbog toga bitno da se izvrši provjera svih koji su na redovnom obrazovanju u novoj školskoj godini“, pojasnila je Nataša Stevanović, šefica Pododjela za socijalnu zaštitu.

U oktobarskom obračunu, na ime prava na dječiji dodatak izvršene su uplate za 3.066 porodica sa djecom u iznosu od 689.758 KM.

Stevanović je istakla da je isplata materinskog dodatka i opreme za novorođenče za ovaj mjesec već završena te pojasnila koliko majki je ostvarilo ovo pravo.

“Na ime prava majčinskog dodatka isplatit će se 356 nezaposlena majka u iznosu od 200.903 KM. Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta isplatit će se za 67 porodilja u ukupnom iznosu od 18.345 KM”, pojasnila je Stevanović.

U prijedlogu budžeta za narednu godinu na ime prava na dječiji dodatak, materinski dodatak i opremu za novorođenče odnosno sredstva po Zakonu o dječijoj zaštiti planirana su u iznosu od preko 11,5 miliona KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!