RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Objavljen Javni poziv za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

Odjel za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH i Služba boračko invalidske zaštite i civilnih žrtava rata objavili su Javni poziv za odobravanje novčanih sredstava jednokratne novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija na području Distrikta.

U budžetu Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH i Službe boračko invalidske zaštite i civilnih žrtava rata za 2023. godinu planirana su sredstva za odobravanje novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

„U 2023. godini planirana sredstva za ovu namjenu su po stotinu hiljada KM za svako udruženje poginulih i ratne vojne invalide iz reda pripadnika sve tri vojske što iznosi 600 hiljada KM, uz dodatnih 600 hiljada za demobilisane borce iz sve tri bivše vojne komponente što ukupno iznosi da je za realizaciju ovog javnog poziva predviđeno 1,2 miliona KM“ istakao je Senad Bešić šef ove službe.

Bešić je pojasnio šta se desilo sa sličnim javnim pozivom iz prošle godine, te da li su ta sredstva već realizovana.

“U 2022. godini iz objektivnih razloga nismo uspjeli realizovati ovaj program, te je za očekivati da iznos od dodatnih 1.2 miliona KM koji nije utrošen prošle godine bude implementiran kroz rebalans budžeta i ista sredstva za ovu namjenu budu pridodata planiranim sredstvima iz ove godine, tako da bi krajnji iznos za ovu namjenu na kraju mogao iznositi 2,4 miliona maraka” naglasio je Bešić.

On je dodao da su kriteriji po ovom Javnom pozivu već od ranije poznati, te da podnosioci zahtjeva sve detalje o tome mogu saznati i prilikom preuzimanja zahtjeva u prostorijama ove službe.

Na kraju dodajmo da iskustva iz predhodnih godina pokazuju da je zainteresovanost za ovaj javni poziv velika, te da se podnese od nekoliko desetina do više stotina prijava zavisno o kojoj boračkoj kategoriji je riječ. Nažalost zbog ograničenih sredstava i inflacije ove će se godine vjerovatno izabrati i manji broj korisnika po ovom Javnom pozivu od broja izabranih u 2020. godini.

Javni poziv je otvoren do 19. maja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.