RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan “Sajam zapošljavanja i obrazovanja”

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH  u saradnji sa Omladinskim centrom „Vermont“ uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH danas je organizovao „Peti sajam obrazovanja i zapošljavanja“.

Manifestacija je osmišljena kao skup najbitnijih učesnika tržišta rada, odnosno poslodavaca, nezaposlenih, obrazovnog sektora, nadležnih državnih institucija i organizacija.

Na ovogodišnjem sajmu obrazovanja i zapošljavanja više od 70 predstavnika iz obrazovnog i privrednog sektora je prezentovalo svoje programe rada i studiranja, dok je više od 1.000 aktivnih tražilaca posla na brčanskom Zavodu za zapošljavanje i učenika brčanskih osnovnih i srednjih škola posjetilo sajam.

„Na ovakav način pokušavamo da napravimo određenu vrstu sinergije između tržišta rada i nezaposlenih lica, odnosno budućih potencijalnih radnika koji su još uvijek u školskim klupama. Kroz projekat „Karijerno usmjeravanje“ radimo sa učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola tako da mladima predstavljamo prilike, odnosno ponude na tržištu rada. Najtraženija zanimanja su zanatska kao što su ugostiteljstvo, električari, kuhari, konobari, varioci i bravari“, rekla je Tamara Duvnjak Mitrović direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko.

U okviru današnjeg sajma održan je i panel na temu “Ima li Brčko distrikt BiH odgovore na potrebe tržišta rada na kojem su učešće uzeli Milorad Teodorović direktor Razvojno garantnog fonda Brčko distrikta, Tamara Duvnjak Mitrović direktorica Zavoda za zapošljavanje, Nedim Hamzabegović šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Slavoljub Bašić šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, te Amra Abadžić šefica Pododjeljenja za privredni razvoj.

Ovogodišnji sajam svečano je otvorio šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH Nedim Hamzabegović i rekao da je veoma bitno podržati projekte koji se bave ovom tematikom.

„Smatramo da je nezaposlenost zajednički društveni problem sa kojim se strateški moramo uhvatiti u koštac i mislim da su sajmovi izuzetna prilika da se poslodavci i radnici nađu na jednom mjestu, te da se na taj način sagledaju potrebe i mogućnosti. Također, u sklopu sajma budući srednjoškolci i akademski građani imaju priliku informisati se i izabrati koju srednju školu ili studijski program da upišu nakon okončanja osnovnog i srednjeg obrazovanja“, dodao je Hamzabegović.

U ime organizatora Damir Radenković direktor Omladinskog centra „Vermont“, istakao je da je neformalno obrazovanje veoma bitno u karijernom usmjeravanju.

„Tendencija rasta neformalnog obrazovanja je u porastu u svijetu ali i kod nas. Škole za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju su budućnost jer se ne možemo osloniti samo na formalno obrazovanje. Poslodavci uvijek traže određene vještine koje potražioci posla moraju posjedovati. Mi pomažemo nezaposlenim osobama tako da ih učimo kako da pišu projekte, biografije, motivaciona pisama, te kako da aktivno traže posao“, kazao je Radenković.

Iz brčanskog Zavoda za zapošljavanje istakli su da sajam sve više poprima na značaju što je rezultat sve većeg broja učesnika jer na ovaj način se stvara povoljnija radna klima i informiše se o trenutnom stanju tržišta rada. Također,  svršeni osnovci i srednjoškolci imaju priliku informisati se o daljem obrazovanje i usavršavanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Održan sastanak poljoprivrednika i aktivista omladinskog centra “Vermont”

Radio Brčko

Brčko: Od ponedjeljka počinju edukacije prema Programu samozapošljavanja u poljoprivredi

Sandra Živković

Brčko: Zavod za zapošljavanje produžio rok za poslovne obuke kandidata

Suvad Alagić