Brčko

Brčko distrikt: Počelo istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku i podružnicom agencije u Brčko distriktu, prvi put u punom obimu, provodi istraživanje o prihodima i uslovima života građana Bosne i Hercegovine. Tim povodom će na području Brčko distrikta u periodu od 21. maja do polovine jula biti anketirano ukupno 1300 domaćinstava.

“Cilj istraživanja je prikupljanje podataka o prihodima, siromaštvu, socijalnoj isklјučenosti, materijalnoj deprivaciji, socio-ekonomskim karakteristikama pojedinaca i uslovima života. Ovakvo istraživanje se provodi po prvi put u  BiH i izuzetno je značajna za Agenciju za statistiku jer dobijeni podaci će biti korišteni za razne analize”, istakla je Senija Fačić rukovodilac brčanske podružnice Agencija za statistiku BiH.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni.

Senija Fačić je stoga istakla da je izuzetno značajno da lica koja budu anketirana daju tačne i istinite podatke kako bi se došlo do preciznih rezultata ovog istraživanja. Takođe ona je dodala da će anketari imati vidno istaknute akreditacije i ovlaštenja data od strane Agencija za statistiku BiH.

Prikupljeni podaci će se koristit za dobiјanje glavnih socijalnih indikatora na nivou Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta. Budući da je realizacija ankete usklađena sa Eurostatovom metodologijom podaci će takođe biti i međunarodno usporedivi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button