Brčko

Policija Brčko distrikta BiH provodi kampanju ”Oružje ne štiti, oružje ubija”

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je dana 25.05.2022. godine uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i saradnju sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BiH) započela kampanju ”Oružje ne štiti, oružje ubija”, a koja se provodi u okviru projekta ”Prevencije i smanjenja prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR). Projekat PILLAR se realizuje u okviru incijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije. Cilj kampanje je podizanje svijesti kod učenika o opasnostima koje predstavlja korištenje vatrenog oružja.

Kampanja je provedena na način da su policijski službenici koji obavljaju dužnost školskih policajaca održali edukativno predavanje učenicima trećih razreda JU Tehnička škola, te podijelili promotivni materijal. Navedenom predavanju je prisustvovalo oko 140 učenika.

S obzirom na bezbjednosni značaj ove teme i iskazano interesovanje škola i učenika na podučju Brčko distrikta BiH, edukativna predavanja će biti nastavljena i u narednom periodu, s prioritetnim ciljem da se što veći broj mlađe populacije upozna sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja malo oružje i lako naoružanje, kao i minsko-eksplozivna sredstva.

Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine apeluje na građane da svoje legalno oružje drže na bezbjednom mjestu, kako je predviđeno zakonom i van dohvata djece, te da svako  nezakonito posjedovanje ili upotrebu vatrenog oružja prijave Policiji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button