RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt postaje četvrti “Zeleni grad” u Bosni i Hercegovini

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Vlade Brčko distrikta i Europske banke za obnovu i razvoj po pitanju projekta „Akcioni plan Zeleni grad“.

“Potpisivanjem ovog memoranduma Brčko distrikt se obavezao na izradu Akcionog plana u više oblasti čime će se pridružiti drugim zelenim gradovima te identifikaciji investicijskih projekata iz djelokruga zelenih gradova”, naglasio je Esed Kadrić gradonačelnik distrikta.

On je pojasnio koji infrastrukturni projekti u distriktu bi trebali biti realizovani u sklopu ovog memoranduma  odnosno uz podršku Europske banke za obnovu i razvoj.

“To je izgradnja glavnog transportnog cjevovoda trasom brčanske Obilaznice u vrijednosti od 6,5 miliona eura gdje bi konkretni radovi trebali započeti krajem marta naredne godine te pronalasku rješenja kako da dođemo do kvalitetnog projekta regulacije otpadnih voda koje su sve prethodne vlade probale da riješe”, istakao je  gradonačelnih Kadrić.

Foto: Mirsad Arnautović

“Brčko distrikt je današnjim potpisivanjem ovog memoranduma postao četvrti grad u BiH a našao se i među 50  gradova u regiji koji su poduzeli mjere i korake u pridruživanju mreži zelenih gradova. Projekti koji su odabrani u Brčkom a koji trebaju biti realizovani putem ovog memoranduma će značajno poboljšati uslove života građana  distrikta”, istakla je Manuela Naessl, direktorica EBRD.

Ovom projektu su značajnu podršku dale Austrija i Italija čime cijela ova priča oko zelenih gradova postaje  multinacionalnu zajednicu koja će raditi na realizaciji ovih projekata.

Foto: Mirsad Arnautović

“Ponosni smo što je Italija dio projekta koji radi na tome da poboljša kvalitet života kroz ovaj memorandum jer kao što znate Italija ima posebnu pažnju prema razvoju ovog dijela BiH”, naglasio je Marko di Ruca ambasador Italije u BiH.

Osim pomenutih infrastrukturnih projekata u okviru potpisanog Memoranduma “Brčko zeleni grad” trebali bi se  naći i digitalizacija infrastrukture, energetska efikasnost javnih zgrada i obnovljivi izvori energije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У недјељу пријем за учеснике фестивала “Дјечија машта може свашта”

Radio Brčko

Брчко: СУБНОР Републике Србије код градоначелника Кадрића

Vladimir Matijević

Милић: Уз подршку Србије до нових радних мјеста

Radio Brčko