Brčko

Brčko distrikt: Potpisan Memorandum sa Ambasadom SAD o saradnji u borbi protiv korupcije

Gradonačelnik Brčko distrikta i predstavnik Američke Ambasade u BiH danas su potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije čime je na ovaj način iskazana podrška Brčko distriktu od strane Ambasade SAD u procesima koji predstoje u ovoj oblasti.

Gradonačelnik Esed Kadrić je istakao da je iskoristio priliku da upozna predstavnike američke Ambasade sa  dosadašnjim aktivnostima preduzetim od strane izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u Distriktu po pitanju uspostave tijela za prevenciju i borbu protiv korupcije.

“U procesu smo uspostave Ureda za borbu protiv korupcije te nam je potrebno da se izvrše određene obuke uposlenika i naravno da se izvrši analiza zakonodavno pravnog okvira u oblasti borbe protiv korupcije. Takođe i da nam se daju preporuke u smislu nekih pravilnika kako će se se vršiti postupci u procedurama utvrđivanja da li eventualno u institucijama ima takvih aktivnosti koje ukazuju na korupciju” naglasio je gradonačelnik Kadrić..

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stephen Glaser naglasio je da američkoj ambasadi i međunarodnoj zajednici nije posao da se bori protiv korupcije u BiH nego da pomogne da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije.

„Korupcija je jedna od glavnih prijetnji u ovoj zemlji i američka vlada je sretna što može biti ovdje, što može biti partner u toj borbi i najbitnije je da gradonačelnik i njegov tim preuzimaju odgovornost i inicijativu na sebe. Naš je posao da pomognemo da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije i dok god Vlada Distrikta bude ozbiljno shvatala ovaj problem američka ambasada će se posvetiti toj pomoći. U budućnosti neće biti samo Vlada uključena u ovaj proces već i sami građani koji će povećati svoj doprinos u borbi protiv korupcije. Niko nije iznad zakona i svako mora biti odgovoran za svoja djela“, kazao je Glaser.

Memorandum će nam pomoći da iskoristimo iskustva i znanja američkih stručnjaka u ovoj oblasti te da iste primjenimo u budućim procesima u Brčko distriktu istakao je gradonačelnik Esed Kadrić koji je još jednom iskazao zajvalnost Ambasadi SAD u BiH što će nam kroz ovaj memorandum dodijeliti svoje stručnjake koji će pomoći našoj lokalnoj zajednici, Vladi i našem Uredu za borbu protiv korupcije da se spremno suprotstavimo ovim pojavama“, kazao je Kadrić.

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Mujo Hadžić, šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Žarko Ćosić, v. d. direktor Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, Erik Larson – savjetnik za borbu protiv korupcije kao i Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button