RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Potpisan ugovor za nabavku digitalnog pokretnog mamografa

Šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta Asmir Mujanović potpisao je danas ugovor o nabavci i isporuci digitalnog pokretnog mamografa za potrebe Pododjela za javno zdravstvo. Krajnji rok za isporuku ovog uređaja je pet mjeseci ali dobavljač je najavio da će on biti isporučen i ranije.

„Pokretni mamograf će nakon isporuke omogućiti da se bez dužih čekanja vrše mamografski pregledi naših sugrađanki kako u Brčkom tako i u ruralnim mjesnim zajednicama“ naglasio je Mujanović.

On je pojasnio da je rok isporuke nekoliko mjeseci jer se specijalno vozilo u kojem će biti instaliran mamograf mora prilagoditi svim traženim tehničkim specifikacijama te instalirati sva dodatna prateća  medicinska oprema.

Nabavka ovog uređaja je predviđena kapitalnim budžetom ovog odjeljenja za 2023. godinu čime će se značajno osavremeniti rad Pododjeljenja za javno zdravstvo koji bi u bliskoj budućnosti trebao prerasti u  institut za javno zdravsto čiji će primarni cilj biti prevencija bolesti i promocija zdravlja.

Sinan Merzić predstavnik kompanije sa kojom je danas potpisan ugovor je naglasio da se radi o savremenom digitalnom mamografskom uređaju uz niske doze zračenja koji omogućava pregled većeg broja pacijentica u jednom danu uključujući i pacijente sa posebnim potrebama.

Prim dr. Anđa Nikolić šefica Pododjela za javno zdravstvo je pojasnila da će se u narednom periodu izvršiti sve pripreme u smislu obuke kadrova i izrade rasporeda kako bi se odmah po isporuci mamografa mogao obaviti što veći broj pregleda .

Predsjednica udruženja  Brčansko srce Ramiza Musić također je pozdravila nabavku jednog ovakvog uređaja jer su liste čekanja za snimanje na mamografu u brčanskoj bolnici duge.

Pokretni mamograf  bi trebao biti isporučen do kraja godine a njegova nabavka  je koštala 600 hiljada KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.