RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zabilježeno 235 naknadnih upisa u matične knjige rođenih

Pored redovnog upisa novorođene djece u matične knjige rođenih Pododjeljenja za matičnu evidenciju Odjeljenja za javni registar Vlade Distrikta vrši se i naknadan upis, što uglavnom podrazumijeva upis djece rođene u inostranstvu, a čiji su roditelji državljani Bosne i Hercegovine s prebivalištem u Distriktu.

Do današnjeg dana u toku ove godine u Pododjeljenju za matičnu evidenciju zabilježeno je preko dvije stotine naknadnih upisa u matične knjige rođenih. Potvrdio je to Sebastijan Lukić ispred resornog Pododjeljenja, dodavši da se naknadni upis ne obavlja isključivo za novorođenu djecu, već i za ostale starosne skupine, ukoliko im se ukaže potreba za upisom.

“Što se tiče evidencije Pododjeljenja za matičnu evidenciju Odjeljenja za javni registar, u razdoblju od 01. 01. 2023. do današnjeg dana zabilježeno je oko 235 naknadnih upisa u matične knjige rođenih”, pojasnio je Lukić.

Lukić pojašnjava da se naknadni upis vrši za osobe koje to pravo ostvaruju prema različitim osnovama.

“Kada su u pitanju zakonski propisi koji dozvoljavaju naknadni upis osoba u matičnu knjigu rođenih, moguće se upisati prema porijeklu roditelja, s time što moram naglasiti da roditelji moraju imati prebivalište u Brčko Distriktu. To su uglavnom djeca koja su rođena izvan granica teritorije Bosne i Hercegovine i za koje roditelji ili staratelji podnose zahtjev” pojasnio je Lukić.

Naknadni upis mogu uraditi i punoljetne osobe ukoliko su trenutku njihovog rođenja oba roditelja imala bosanskohercegovačko državljanstvo, napomenuo je Lukić.

“S tim što moramo naglasiti da su tu izuzetak osobe koje su rođene u inostranstvu, a čiji jedan od roditelja u trenutku rođenja ima bosanskohercegovačko državljanstvo, a drugi je stranac – tu se mogućnost naknadnog upisa ograničava do navršene 23. godine života”, istaknuo je Lukić.

Građani zainteresirani za naknadni upis na portalu Vlade Brčko distrikta BIH eUprava mogu pronaći informacije o tome koji su im to dokumenti potrebni za ovaj proces, podsjetio je Sebastijan Lukić ispred resornog Pododjeljenja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.