Brčko

Brčko: Do kraja dana se očekuje usvajanje proračuna za 2021. godinu

U prvom dijelu današnjeg zasjedanja, Skupština Brčko distrikta BiH je nastavila razmatranje Prijedloga proračuna Brčko distrikta BiH, teškog 238 milijuna maraka, a koji bi se trebao usvojiti do kraja dana. 

„U skupštinskoj proceduri nije bilo mogućnosti za povećanjem prihoda, tako da su svi amandmani proistekli iz ušteda u prijedlogu proračuna koji je došao od strane gradonačelnika“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić, te dodao da se ovim amandaminima, između ostalog, predviđa dodatnih milijun maraka za utopljavanje javnih zgrada, prije svega u zdravstvenom sektoru.

Osim toga, izvojena su sredstva za aktivnosti Crvenog križa Brčko distrikta BiH na prijevozu djece s posebnim potrebama, te sredstva za nastavak realizacije projekata u okviru Odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, te Odjela za javne poslove Vlade Brčko distritka BiH.

“Ono što je važno jeste da se nakon usvajanja Zakon o sprječavanju sukoba interesa, kroz danas usvojene amandmane, osiguravaju primanja članova Povjerenstva za spječavanje sukoba interesa, čime se omogućava realizacija ovog zakona”, naveo je Milić.

Prema riječima predsjednika Povjerenstva za proračun Srđana Blažića amandmanski se djelovalo i na izdvajanje sredstava za završavanje kapitalnih projekata.  On je podsjetio da je u skupštinskoj proceduri danas 36 amandmana gradonačelnika i jedan Povjerenstva za proračun, koji su do 13:00 sati dobili potporu Skupštine, te oko 80 amandmana političkih stranaka, koji u ovom mandatu djeluju u opoziciji.

Nekoliko amandmana zastupničkih klubova koji i prema mišljenju Direkcije za financije nisu bili usklađeni sa Zakonom o proračunu, Skupštinsko povjerenstvo za proračun nije ni razmatrala.

„Moratorij o zapošljavanju formalno nije proglašen, ali je dogovor  da se ne planiraju nove pozicije,“ istaknuo je Milić.

Nastavak izvanrednog zasjedanja predstavnika zakonodavne zakazan je za 15:00 sati, a “Radio Brčko” će vršiti direktan prijenos kroz program i na facebook stranici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button