Brčko

Brčko: Skupština preusmjerila dodatnih milion maraka za borbu protiv koronavirusa

Brčanski Parlament, na jučerašnjem popodnevnom dijelu zasjedanja, donio je odluku o smanjenju sredstava rezervi Fonda zdravstva sa pet na dva i po procenta što praktično znači izdvajanje dodatnih gotovo milion maraka za pojačano djelovanje JZU Medicinski centar Brčko, u borbi protiv koronavirusa.

„Ovom odlukom, osigurali smo 969.000 maraka dodatnih sredstava JZU koja će vjerujem biti usmjerena i za subvenciranje lijekova i terapije koju koriste oboljeli od „covida 19“ svakako imajući u vidu i odluku Skupštine da najkasnije za deset dana Javna zdravsvena ustanova i Fond zdravstva, pripreme popis lijekova i njihove cijene, kako bi parlament vrlo brzo mogao donijeti i konačnu odluku o subvenciranju antibiotika, ampularne terapije, te dijela probiotika koje koriste covid pacijenti“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta, Siniša Milić.

Inače, tokom zasjedanja usvojen je i set izmjena i dopuna zakona, među kojima su i onaj o Policiji, te Zakon o radu u Distriktu, ali i važne izmjene Zakona o mjesnim zajednicama, kojima se omogućava njihovo budžetsko finansiranje, neophodnih režijskih i komunalnih troškova u njihovom radu.

Takođe su prihvaćeni i Izvještaji o radu u minuloj godini Kancelarije za reviziju rada javnih institucija i službi Distrikta, kao i izvještaji o djelovanju Kancelarije za pravnu pomoć, Pravosudne komisije, te Apelacionog i Osnovnog suda Distrikta u 2020 godini.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button