RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Do sada eutanazirano 6000 svinja

Na području Brčko distrikta do sada je na 185 imanja eutanazirano 6000 životinja zaraženih afričkom svinjskom kugom, a zaključno s današnjim danom registrirano je još deset novih pozitivnih nalaza.

Brzim i pravovremenim djelovanjem nadležnih službi Vlade Brčko distrikta uložen je dodatan napor na suzbijanju i zaustavljanju širenja zaraze afričkom svinjskom kugom.

„U posljednjih nekoliko dana na još dva imanja u Gornjem i Donjem Breziku otkrivena su nova žarišta, dok su već ranije potvrđeni slučajevi u obližnjim Trnjacima, Sandićima i Ražljevu“, kazao je Kosta Kojić predstojnik Odsjeka za veterinarstvo Vlade Brčko distrikta. On je dodao kako zaraza nije potvrđena u mjestima Potočari i Dubravice te ističe nadu se da će tako i ostati.

Za sva ona domaćinstva na čijim farmama svinje još uvijek nisu zaražene ovim opasnim virusom, Kojić apelira da se pridržavaju svih uputa koje su dobili kako bi imanja i dalje ostala zaštićena, da koriste dezinfekcijska sredstva, dezo-barijere, da mijenjaju obuću pri ulaženju u objekte sa životinjama i slično.

Kada je u pitanju povratak životinja u objekte i imanja koja su bila zaražena, Kojić je istaknuo da će trebati duže vremensko razdoblje, minimalno šest mjeseci, a možda i više, sve dok virus u potpunosti ne nestane.

Iz rezervi Proračuna Brčko distrikta BiH već je povučen određeni novčani iznos za isplatu nastale štete, zahtjevi se već sada mogu poslati, a tražit će se i dodatna sredstva kroz rebalans Proračuna kako bi se svim ugroženim uzgajivačima svinja namirila nastala šteta prouzrokovana afričkom svinjskom kugom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!