RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Zbog naglih promjena vremenskih prilika najviše ugroženi pacijenti sa respiratornim oboljenjima

Zbog naglih vremenskih promjena sve je više građana koji imaju izražene zdravstvene tegobe, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, hronične bolesti na čije pogoršanje može da utiče nagli skok ili pad temperature, obuhvataju više od 50 oboljenja.

Kod nagle promjene vremena srčani bolesnici moraju biti na posebnom oprezu. Promjena temperature u kratkom vremenu od samo nekoliko stepeni prouzrokuje sužavanje arterija, ograničen protok krvi i manjak kiseonika koji dopire do srca koje zbog hladnog vremena brže pumpa krv kako bi održalo tjelesnu toplotu. Tada pritisak raste i veća je opasnost od srčanog udara.

U brčanskom Domu zdravlja zbog nagle promjene vremenskih prilika za sada nije zabilježeno povećanje broja pacijenata.

„Neosporno je da klimatske promjene zaista utiču na zdravlje građana naročito kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima poput kardiovaskularnih i respiratornih. Ti su pacijenti veoma teško podnosili visoke temperature u proteklom periodu zbog čega smo im savjetovali da se ne kreću vani u popodnevnim satima i da koriste propisane terapije. Velike temperaturne promjene od 10 do 20 stepeni zaista mogu dovesti ponovo do vraćanja na stare parametre zbog čega je neophodno da građani obavezno koriste propisane terapije i da redovno mjere krvni pritisak i nivo šećera u krvi“, rekla je prim. dr. Maksida Jašarević specijalista porodične medicine u brčanskom Domu zdravlja.

Dobar preduslov za ublažavanje negativnih posljedica vremena je zdrava i pravilna ishrana u kojoj su optimalno zastupljene sve važne namirnice, unošenje dovoljne količine tečnosti te umjerena fizička aktivnost.

Jašarević je istakla da dodatni problem građanima stvara i pojava ambrozije zbog čega preporučuje građanima koji su alergični na ovu biljku da koriste preporučene terapije protiv alergijskih reakcija i da izbjegavaju boravak na otvorenom gdje je povećana koncentracija ambrozije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!