Brčko

Brčko: Epidemiološka situacija realtivno dobra, virus i dalje aktivan

Epidemiološka situacija u Brčko distriktu trenutno je, prema mišljenju nadležnih, relativno dobra, ali je virus korona i dalje aktivan. U redovan rad vraćeni su i redovni bolnički programi.

„Trenutni podaci govore da je ukupno 11 bolnički liječenih pacijenata, od čega su devet pozitivnih, a dva su suspektna, i to su epidemiološki posmatrano, najbolje brojke ove godine“, kazao je za Radio Brčko direktor Bolnice Brčko dr. Dušan Stokić i dodao da, nažalost, na respiratoru imamo tri pacijenta čije je stanje izuzetno teško.

Stokić je naglasio da su u proteklom periodu covid- pacijenti predstavljali više od 50 posto bolničkih pacijenata, tako da su sve bolničke usluge bile bitno reducirane. U redovan rad vraćene su specijalističko-konsultativne službe, dijagnostika, funkcionalna dijagnostika, operativni program i drugo.

dr. Dušan Stokić, direktor Bolnice Brčko

Stokić je pojasnio da je u određenoj mjeri pojačan priliv pacijenata u redovnim bolničkim programima, s obzirom na činjenicu da se ljudi u vrijeme pojačane pandemije nisu htjeli izlagati dodatnom riziku od zaraze, jedan dio medicinskog kadra korsiti svoje zakonsko pravo vezano za godišnji odmor, ali sistem funcioniše u dijelu zadovoljavanja potreba pacijenata.

Stokić je još apelovao na građane da se bez obzira što su epidemiološke mjere ublažene, i dalje pridržavaju nošenja maski u zatvorenom prostoru, izbjegavanja direktnog kontakta, većih okupljanja, opreza i iskazao nadu da vakcinacija građana i ljetnjo vrijeme neće pogoršavati epidemiološku situaciju, barem do jeseni.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button