Brčko

Данас је Међународни дан добровољних давалаца крви

Међународни дан добровољних давалаца крви повод је да се подсјетимо на све добровољне даваоце крви – хероје који дају дио себе да би спасили нечији живот, изјавио је данас Самир Пандур, шеф Одсјека за трансфузиологију Болнице у Брчком.

„Стање залиха крви у нашој Болници је задовољавајуће, али увијек се јави потреба за неким крвним  групама, али то су наши стални проблеми које превазилазимо захваљујући добровољним даваоцима крви“, истакао је доктор Пандур.

Самир Пандур

Према његовим ријечима, од јутрос је у овој служби крв дало десетак добровољних давалаца.

„Нама је у циљу да свакодневно имамо континуран долазак давалаца јер је крв биолошка течност која има свој рок трајања“, појаснио је доктор Пандур.

Он наглашава да је увијек већа потражња за негативним крвним групама јер је мањи проценат грађана са тим крвним групама.

Доктор Пандур је, и овом приликом, подсјетио јавност да је крв течност која живот значи и не може се вјештачким путем произвести него се само добити од даваоца крви.

„Давалац крви мора бити здрава особа старости од 18 до 65 година која нема хроничних обољења“, рекао је доктор Пандур.

Према његовим ријечима. пандемија вируса корона проузроковала је смањење броја добровољних давалаца крви.

Доктор Пандур каже да свако онај ко жели да да крв може доћи у Службу трансфузиологије са личним документом гдје се попуњава одређен упитник и врши преглед добровољног даваоца. Крв се може даривати сваки радни дан од 7.30 до 14 часова.

Иако је крв потребна пацијентима сваки дан у години, циљ обиљежавања 14. јуна је подизање свијести о потреби за сигурном и безбједном крвљу, те да се ода признање свим добровољним даваоцима крви за њихову солидарност, хуманост и спремност да помогну онима којима је крв најпотребнија.

Ове године Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се под мотом “Даруј крв да живот тече даље” и у складу је са смјерницама Свјетске здравствене организације.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button