RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Formirano Vijeće za sigurnost prometa

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o formiranju Vijeća za sigurnost prometa u Distriktu, te su se tim povodom na danas održanoj press konferenciji javnosti obratili predstojnik Odjela za javne poslove Ratko Stjepanović i predsjednik novoformiranog Vijeća Vinko Vidović.

„Izgradnjom novih infrastrukturnih objekata iz oblasti prometa i zamjenom postojećih prometnih rješenja i ta prometna slika se stalno mijenja. Prema statističkim podacima Policije Brčko distrikta, sigurnost prometa je na sve nižoj razini i sve je više prometnih nesreća sa smrtnim ishodima ili teškim tjelesnim povredama“, kazao je predstojnik Odjela za javnu sigurnost Ratko Stjepanović.

Prema njegovim riječima iz tih razloga potrebno je uraditi korak naprijed i odlučili su formirati Vijeće za sigurnost prometa u kojem će raditi sedam stručnjaka iz oblasti prometa koji bi u narednom razdoblju trebali riješiti niz stručnih dilema oko organizacije prometa u budućnosti.

„Samo Vijeće nema zakonodavnu funkciju u smislu da može donijeti neku Odluku, ali svakako naša mišljenja u velikoj mjeri treba da opredijele bilo koju odluku Zakona ili podzakonskih akata kada je u pitanju sigurnost u prometu. Naši zadatci će biti razmatranje pitanja sigurnosti prometa uopće, prijedlozi mjera za unaprijeđenje sigurnosti i jedna od važnijih točaka Vijeća za sigurnost prometa jeste davanje mišljenja prometne strategije“, kazao je predsjednik novoformiranog Vijeća Vinko Vidović. On je naglasio da bi po Zakonu svaka strategija koja se donosi u lokalnoj zajednici ili na razini države trebala proći savjete i mišljenja Vijeća.

Prema riječima Vidovića jedna od prvih točaka ovog Vijeća će biti donošenje prijedloga Odluke vezanih za usporivače prometa, jer smo jedan od gradova s najviše usporivača prometa, te će se na jedan stručan način donijeti točne smjernice tko i gdje može postaviti usporivače prometa i na kojim dionicama.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.