RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчкo: СПКД “Просвјета” обиљежава 120 година рада

Поводом обиљежавања 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко данас су на конференцији за новинаре представљене активности којим ће се током наредних дана обиљежити овај јубилеј. Свечаном академијом која је планирана за сутра 15. децембра започеће у Културно административном центру „Патријарх српски Павле“ обиљежавање годишњице рада Просвјете у Брчком на којој ће као гост о историјату Просвјете говорити историчар Жељко Вујадиновић.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Предраг Стевановић рекао је да ће дан касније, у суботу 16. децембра бити одржан и традиционални годишњи концерт фолклорног ансабла Просвјете поводом 30. година од обнављања рада ансамбла.

Према ријечима члана Организациоог одбора Саве Д. Теодоровића свечана академија почеће стиховима Милана Ракића и свечаном пјесмом Републике Српске, те наставити даље са програмом на којем је планирано да поред гостију учествују и чланови рецитаторске и драмске секције.

„Ми такође обиљежавамо 120 година од када је формиран пододбор СПКД „Просвјета“ Брчко. Очекујемо наступе чланова нашег друштва, а посебно би издвојио наступ Анђеле Палежнице наше солистице која ће имати запажен наступ“, рекао је Теодоровић.

Члан Просвјетиног фолклорног ансамбла Дејан Михајловић рекао је да ће дан после академије наступити најбројнија секција која броји око 200 активних чланова и одржати традиционални годишњи концерт.

„За 30 година од формирања на концерту гости ће бити КУД „ Ново насеље Јања“ и КУД “Младост” из Нове пазове. Публика ће имати прилику да погледа 12 кореографија које ће извести чланови  свих фолклорних секција,“ рекао је Михајловић

Он је позвао све грађане да у суботу од 19 часова у Дому културе присуствују концерту и уживају у играма које су спремили чланови фолклорне секције СПКД „Просвјета“ Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Градској галерији вечерас изложба “Српска лексикографија од Вука до данас”

Radio Brčko

БиХ: Божићни концерт 5. јануара биће круна обиљежавања 120 годишњице СПКД Просвјета

Vladimir Matijević

Brčko: Održana tradicionalna Svetosavska akademija

Sanita Jerković Ibrahimović