Brčko

Brčko: Godišnjica brigade uz polaganje cvijeća, otkrivanje spomenika i Svečanu akademiju

Povodom obilježavanja 29. godišnjice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i Udruženje građana “Dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni Ljiljan” danas su tim povodom organizovali završne manifestacije.

Aktivnosti na obilježavanju godišnjice 108./215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine su započele još prvog maja kada je otkriven spomenik poginulim borcima u Mjesnoj zajednici 4. juli i kada je obilježen početak otpora u ovom naselju tokom proteklog rata.

“Na spomen obilježju u šehitskom mezarju u Gornjem Rahiću danas je upriličeno polaganje vijenaca i cvijeća uz poštivanje svih epidemioloških mjera, te će zbog toga svim ovim manifestacijama prisustvovati manji broj učesnika nego inače”, istakao je Amir Sinanović, potpredsjednik Udruženja demobilisanih boraca Armije R BiH u Brčkom.

Foto: Mirsad Arnautović

U naselju Brod danas je svečano otvoren i spomenik poginulim braniocima i šehidima iz ove mjesne zajednice.

Foto: Mirsad Arnautović

“Aktivnosti na izgradnji ovog spomenika su trajale više godina i on je danas napokon otkriven kako se ne bi zaboravilo 30 poginulih mještana Broda kao i oni koji su na drugi način dali svoj doprinos u onome što danas  imamo a to je sloboda”, kazao je Mujo Čeliković, predsjednik Upravnog odbora mjesne zajednice Brod.

Foto: Mirsad Arnautović

Aktivnosti na obilježavanju godišnjice 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će nastavljene danas polaganjem vijenaca i cvijeća na Centralnom spomen obilježju palim  borcima i šehidima u centru Brčkog, a potom će u 18:00 sati u prostorijama BZK „Preporod Brčko“ biti održana Svečana akademija na kojoj će biti proglašeni pobjednici konkursa za najbolji literarni rad na teme: „Sjeverna kapija Bosne“, „Čudo bosanskog otpora“ i „Ti ćeš biti prkosna, slobodna i ponosna“, za učenike osnovnih i srednjih škola.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button