RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Bijela” pokrenulo Školu gitare i pjevanja

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Bijela“ pokrenulo je školu gitare, sintisajzera i pjevanja kroz projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji im je odobrio iznos od 5.000 KM.

„Cilj ovog projekta je povezivanje Hrvata iz BiH i Hrvatske čijom će se implementacijom doprinijeti poticanju kulturnog zajedništva među mladima i djecom iz ruralnih područja Brčko distrikta“, kazao je predsjednik H-KUD „Bijela“ Stjepan Vilušić. On je dodao kako je zahvaljujući ovim sredstvima omogućen nastavak Škole gitare, sintisajzera i pjevanja koja je prestala s radom krajem 2022.godine.

Prema njegovim riječima zahvaljujući ovom projektu uspjeli su kupiti i nužnu audio-vizualnu opremu za realizaciju određenih aktivnosti kao što su koncerti i razna gostovanja.

Ovo kulturno-umjetničko društvo broji oko 60 aktivnih članova raspoređenih u tri grupe, ali nažalost zbog sve veće tendencije odlaska mještana u inozemstvo ovaj broj se iz godine u godinu smanjuje.

„Većina članova H-KUD-a „Bijela“ su djevojčice, te je cilj aktivirati i muške članove kako se tradicija i običaji ne bi zaboravili. Ovim putem pozivam i djecu iz susjednih mjesta da nam se priključe, jer pored tradicionalne igre, kola i promocije narodne nošnje, često se skupimo i radi druženja i igre“, istaknuo je Vilušić.

U ovoj godini članovi H-KUD-a „Bijela“ nastupali su na nekoliko značajnih događaja u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine, te susjedne Republike Hrvatske, a Vilušić dodaje kako bi nastupa bilo i više, ali zbog financijske situacije ponekad nisu u mogućnosti odazvati se svima koji ih pozovu.

Do kraja godine članovi će nastupiti u Babinoj gredi i Virovitici te u Obudovcu, a svoj rad zaključit će tradicionalnim Božićnim koncertom koji će se održati krajem godine u Bijeloj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.