RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Inspekcija rada u prošloj godini izvršila 1.135 kontrola

Tokom protekle godine inspekcija rada u Inspektoratu Brčko distrikta izdala je 25 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 17.900 KM, a ovlašteni sanitarni inspektor izdao je 16 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 3.700 KM.

Glavna inspektorica za rad u Inspektoratu Brčko distrikta Azijada Ibrahimović kazala je za “Radio Brčko” da su tokom 2021. godine u Brčko distriktu vršene inspekcijske kontrole u oblasti prozvodnje, proizvodno-uslužnog zanatstva, trgovine, ugostiteljstva, igara na sreću, oblasti finasija i bankarstva, usluga zdravstva i ostalih djelatnosti.

Ibrahimović je pojasnila da je inspekcija za rad radila u skladu sa planom i programom predviđenim za 2021. godinu, a u tom periodu izvršeno je ukupno 1.135 kontrola. Regulisan radno-pravni status imala su 1.402 lica. U momentu kontrole zatečeno je da 118 lica rade „na crno“, te je poslodavcima naloženo da se te nepravilnosti otklone na način da poslodavac zaključi sa njima ugovor o radu i da izvrši prijave na nadležne fondove. U slučaju neprijavljenih radnika poslodavcima je naloženo da te nepravilnosti otklone na način da poslodavac zaključi sa njima ugovor o radu i da izvrši prijave na nadležne fondove.

Azijada Ibrahimović

Tokom prošle godine, a nakon utvrđenih nepravilnosti od strane inspektora, doneseno je ukupno 90 rješenja o otklanjanju tih nepravilnosti i zapisnikom je naloženo 227 mjera što dozvoljava Zakon o inspekciji Brčko distrikta BiH.

Ibrahimović je navela da se svakog mjeseca Zavodu za zapošljavanje dostavlja spisak lica koja su zatečena da rade „na crno“, a ukoliko se radi o licima iz entiteta, spisak se dostavlja entiteskim zavodima za zapošljavanje.

U pobrojanim oblastima inspekcijski nadzor, prema planu rada, nastavlja se i ove godine, s time da mjeseci januar i februar služe za ažuriranje rezultata rada iz prethodne godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Инспекторат дистрикта: Епидемиолошке мјере се углавном поштују

Миљана Ђурђевић

Брчко: Гориво у Дистрикту одговарајућег квалитета

Vladimir Matijević

Inspektorat Brčko distrikta: Ugostitelji poštuju nove epidemiološke mjere

Sandra Živković