RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Inspektorat Distrikta nastavlja s kontrolama ljetnih bašti

Komunalni inspektori Inspektorata Brčko distrikta tijekom lipnja i srpnja su izvršili 31 kontrolu korištenja javnih površina Distrikta u svrhu postavljanja ljetnih bašti od strane ugostiteljskih objekata, te utvrdili da ih ukupno pet nije posjedovalo ugovor za korištenje javnih površina zaključen s Uredom za upravljanje javnom imovinom. Protiv njih su poduzete dalje radnje i izrečene su sankcije, odnosno četiri prekršajna naloga.

„Subjektima je naloženo da pribave ugovor o zakupu korištenja javnih površina. Dva subjekta su dostavila ugovor, dok tri nisu ispoštovali rješenje. Na osnovu toga se pristupilo prinudnom izvršenju rješenja i od dva subjekta gdje se pristupilo prinudnom izvršenju rješenja, odnosno uklanjanje ljetnih bašta, jedan je subjekt sam izvršio to rješenje, a drugi je u međuvremenu dobio zaključen ugovor i dostavio inspekciji na uvid“, rekao je glavni inspektor Zoran Gajić.

Gajić kaže kako su nakon ponovne kontrole nepravilnosti ponovno utvrđene, odnosno, spomenuti subjekt je izašao izvan gabarita onoga predviđenog zaključenim ugovorom o zakupu javnih površina te će se postupak nastaviti. Isto tako, bit će nastavljen postupak i za još jedan subjekt koji nema zaključen ugovor o zakupu javnih površina s Uredom za javnu imovinu.

Iz Inspektorata Distrikta ističu kako za nepoštivanje odredbi zaključenog ugovora o zakupu javne površine ili pak za njegovo neposjedovanje, uz prinudna prinudna izvršenja rješenja, odnosno uklanjanja nelegalno ili nepropisno postavljene ljetne bašte, mogu uslijediti i novčane kazne u iznosu od 100 KM.

Kontrole ljetnih bašti nastavit će se i u predstojećem razdoblju, do kraja sezone.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Inspektori aktivno kontrolišu poštivanje epidemioloških mjera

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Nije bilo kršenja epidemioloških mjera za vrijeme proteklih praznika

Suvad Alagić

Zajednička aktivnost Policije i Inspektorata Brčko distrikta

Radio Brčko