RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Isplaćena prava iz dječijih prinadležnosti za juli

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH donijelo je Odluku o izdvajanju novčanih sredstava za isplatu prava iz dječijih prinadležnosti za mjesec juli za korisnike koji ovo pravo ostvaruju putem Pododjeljenja za socijalnu zaštitu. Za ove namjene iz budžeta Distrikta izdvojeno je blizu milion KM.

Šefica Službe za dječiju zaštitu Edisa Bajraktarević ističe kako je pravo na sredstva iz dječijih prinadležnosti u prethodnom mjesecu ostvarilo 3.394 stanovnika Distrikta u ukupnom iznosu od 961.035 KM, dodajući da se osiguravanje novčanih sredstava na ime navedenih prava odvija bez problema.

„U julskom obračunu, na ime prava na dječiji dodatak Odjeljenje će isplatiti sredstva za 3001 porodicu sa djecom u iznosu od 743.703 KM, dok će se na ime majčinskog dodatka isplatiti sredstva za 346 nezaposlenih majki u iznosu od 203.220 KM. Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta isplatit će se za 47 porodilja u ukupnom iznosu od 14.112 KM“, pojasnila je sagovornica.

Novčana sredstva bi korisnici već trebali moći preuzeti, kazala je Bajraktarević, naglasivši, ipak, da individualno preuzimanje sredstava ovisi od brzine transfera prema bankama, kao i brzine njihovog rasknjižavanja.

Bajraktarević još dodaje kako visina isplata prati kretanje prosječne mjesečne neto plate u Distriktu, tako da je u posljednje vrijeme primijećeno postepeno uvećanje pojedinačnih iznosa.

„Iznos za majčinski dodatak za juli je 576 KM, za obični dječiji dodatak 115,21 KM, a uvećani dječiji dodatak 172,82 KM. Iznos za opremu novorođenčeta iznosi 287 KM“, pojasnila je Bajraktarević.

Bajraktarević podsjeća da je za 2023. godinu iz budžeta Brčko distrikta BiH za prava iz dječijih prinadležnosti izdvojeno oko 11, 5 miliona KM i to za dječiji dodatak 8.850.000 KM, za majčinski dodatak 2.460.800 KM i za opremu novorođenčeta 200.000 KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Revizija prava na dječji dodatak vršit će se od 1. veljače do 31. ožujka

Gorana Antić