RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчко: Поднешен захтјев за разрјешење градоначeлника Нишића

Група од седам бошњачких посланика у Скупштини Брчко дистрикта поднијела је захтјев за разрјешење актуелног градоначленика Зијада Нишића због, како је речено на данашњој конференцији за новинаре, инертности Владе и градоначелника Нишића у рјешавању бројних питања, прије свега реализације раније започетих пројеката.

Како је речено овом приликом, нови кандидат за градоначелника је посланик Абдулах Иљазовић, који је ускратио подршку Нишићу са којим је страначки колега.

„Постоји више разлога за незадовољство радом градоначелника. Нишић се понашао као да је натјеран да буде на тој функцији и његова невољност за радом и промјенама довела је до тога да покренемо ову иницијативу“, навео је Иљазовић додaјући да је главни разлог неиспуњавање њиховог захтјева за смјеном шефа кабинета градоначелника и неиспуњавања услова о даљој подршци.

Иљазовић сматра да је коалиција која је функционисала до сада у Дистрикту на челу са градоначелником Нишићем није заживјела до краја и да су се, према његовим ријечима, појединци рекреативно бавили политиком и промјенама.

„Нисам ни видио жељу код коалиционих партнера да промјене и оно што смо се договорили. Дјеловање у таквој коалицији је било јако лоше за систем. Било је спорова око кадрова иако нису добро радили свој посао. Ја сам инсистирао да поставимо професионалце на мјеста гдје су други постављали страначке кадрове“, рекао је Иљазовић, додајући да нова коалиција може у својим намјерама у Дистрикту успјети.

Он је рекао да је много чланова Странке за БиХ напустило странку управо због незадовољства радом и дјеловањем.

„Нама је потребан градоначелник који неће спавати 30 минута дневно на свом послу. Потребан је човјек који ће радити свој посао и који се не жали по читав дан зато што је ту и који није натјеран да то буде“, нагласио је Иљазовић додајући да је Зијад Нишић именован да буде градоначелник свих грађана, а не само одређене групе људи.

„Приједлог испред ове групе посланика да нови градоначелелник Брчко дистрикта јесте да то будем ја и то смо већ постигли и овде. Постоји принцип немијешања у туђе, и принцип који је био приликом смјене Кадрића и СДА биће испоштован и сада и они који не буду спремни испоштовати то отварају једну Пандорину кутију за све наредне политичке процесе у Дистрикту“, нагласио је Иљазовић изражавајући наду да ће добити подршку два друга народа.

„Постоје одређени појединци из реда хрватског народа који нису за то да ја будем градоначелник јер ћу им, према њиховом изразу, „побркати“ неке ствари и не сматрам да ћу чинити ништа што није добро и позитивно за Брчко дистрикт“, категоричан је Иљазовић, наводећи као своју ранију прву политичку грешку, стално критиковање СДА-а јер су када су дошли на власт радили исто као и они што су их критиковали. Он се опредијелио да за наставак своје политичке каријере изабере партнерство са СДА који је, како је рекао, функционалнији од садашње власти.

Посланик у Скупштини Брчко дистрикта и дугогодишњи члан Странке за БиХ Бахрија Рибић, који је поред страначког колеге Абдулаха Иљазовића ускратио подршку градоначелнику НишићУ и приклонио се подносицима приједлога за смјену Нишића на челу са ОО СДА Брчко, рекао је да се на овај корак одлучио из више разлога наводећи као кључни неравномјерно распоређивање буџетских средстава мјесним заједницама у Дистрикту.

„Апелујем на све да ћемо се заузети за рјешавање проблема који се тичу подстицаја у пољопривреди и равномјеран распоред буџетских средстава мјесним заједницама“, рекао је Рибић и поручио да се нико не би требао мијешати у избор једног народа.

Бивши градоначелник Брчког и предсјендик ОО СДА Брчко Есед Кадрић који је прије пет мјесеци гласовима, између осталих и посланика Странке за БиХ смијењен са те функције, рекао је новинарима да је стекао утисак да садашњи градоначелник не посједује вољу да ради свој посао прижељкујући да му мандат само тако прође.

„Настојао сам, док сам био градоначелник, радити свој посао максимално вриједно и резултати су били присутни. Усвојили смо буџете на вријеме, покренули разне пројекте, али у последњих пет мјесеци након моје смјене ништа од тог није настављено и промјена власти има смисла ако ће неко нови који дође побољшати и унаприједити рад“, нагласио је Кадрић.

Он је рекао да систем после његове смјене стихијски функционише и да треба дати прилику оним људима који желе да раде, те осигурати боље услове за функционисање система.

„Нишић не жели преузети одговорност за оно што ради. Он жели дијелити одговорност са свима. Коначно, увидјели смо и то да није био у стању препознати било коју нову иницијативу и идеју, препустио се утицају појединаца који немају најисправније намјере када је поимање политике и вршење јавних функција у питању“, казао је Кадрић наводећи примјере протоколарних посјета и састанака градоначелника.

Кадрић је позвао садашњег градоначелника да сам поднесе оставку и оде са мјеста предсједника Владе Брчко дистрикта рекавши да подносиоцима захтјева за разрјешење градоначелника треба нова енергија која ће наредну годину искористити за враћање значајних пројеката у функцију.

Подносиоци захтјева за разрјешење актуелног градоначелника Нишића у наредних неколико дана ће о подршци овој иницијативи разговарати са представницима из реда друга два народа рекавши да за смјену градоначелника имају довољан број неопходних посланика.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Potvrđena smjena Gordane Tadić, glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Radio Brčko

Брчко: Скупштина разматра захтјев за смјену градоначелника

Vladimir Matijević