RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Izmjena Zakona o lovstvu riješila bi pojavu divljih životinja u naseljenim mjestima

Izvor: National review. URL: https://i1.wp.com/www.nationalreview.com/wp-content/uploads/2018/08/hunting-082718.jpg?fit=690%2C460&ssl=1

Pojava sve većeg broja divljih životinja poput lisica, divljih svinja pa čak i jelena u naseljenim ruralnim područjima i na ulicama Brčkog, koja prije svega dovodi u pitanje sigurnost stanovništva u Distriktu, posljedica je nedostatka dostupne hrane, prenamnoženosti i dugogodišnjeg lovostaja na ovom području.

Predstojnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, Perica Burgić, istaknuo je kako bi se problem divljih životinja koje dolaze u našu sredinu, najčešće sa šumskih područja, mogao riješiti izmjenom aktualnog Zakona o lovstvu Brčko distrikta, koji je trenutno u proceduri.

„Odjel je svojevremeno preuzeo ulogu da predloži Vladi donošenje rješenja što se tiče tih štetočina, znači životinja koje su opasne po ljude. Mi smo taj prijedlog već kandidirali na Vladu koja bi trebalo da ga usvoji i, kao takvog, predloži Skupštini na usvajanje nakon čega bi trebalo da uslijedi Izmjena Zakona o lovstvu Brčko distrikta“, kazao je Burgić.

Izmjenom aktualnog Zakona, bio bi dozvoljen periodični dopust lova, odnosno predstojnik resornog Odjela bi, u suglasnosti s Vladom, mogao odrediti dane koje će lovci koristiti u borbi protiv divljih životinja koje ugrožavaju sigurnost građana, ali i nanose štetu poljoprivrednim usjevima u ruralnim područjima.

Burgić je zaključio da se, u svakom slučaju, divlje životinje moraju prorijediti zato što nanose štetu, a ukoliko se ne bude nešto napravilo po tom pitanju u skorije vrijeme, prijeti nam njihovo sve češće pojavljivanje u neposrednoj blizini naših domova.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

DOBAR POGLED na dobar kotlić!

Admir Kadrić

Брчко: Неодговорни појединци прекинули контролисани лов предатора

Vladimir Matijević