Brčko

Brčko: Koaliciona većina u Distriktu bez obzira na zamjenske zastupnike i dalje veoma stabilna

Od narednog mjeseca u klupama brčanske Skupštine sjediće dva nova zastupnika, po jedan iz Socijalističke partije i SNSD-a. Naime, Zoran Kokanović, predsjednik SP Distrikta zamjenio je brčansku Skupštinsku klupu onom u Skupštini Republike Srpske, dok je Slobodanka Ćurčić, zastupnica i potpredsjednica brčanskog SNSD-a, iz zdravstvenih razloga podnije ostavku.

Unutar skupštinske opozicije i ove promjene vide kao mogućnost da dođu na vlast, odnosno zamjene gradonačelnika, SDA-ovog Eseda Kadrića, unatoč već dvije godine zajedničkog i čvrstog djelovanja parlamentarne većine u Distriktu.

„Zamjena zastupnika ni u kom slučaju nije preduslov za promjenu parlamentarne većine, odnosno izmjene u vlasti jer svima je jasno da dodjela zamjenskih mandata nema suštinski značaj za koaliranje, te mogu reći da po tom pitanju ne očekujem neke promjene u Distriktu“, rekao je predsjednik brčanske Skupštine i prvi čovjek SNSD-a Distrikta Siniša Milić.

Dopredsjednik Skupštine i brčanskog HDZ-a Ivo Filipović takođe ne vidi razlog za promjene unutar postojeće parlamentarne većine odnosno vladajuće koalicije.

„Prvo želim da čestitam kolegi Kokanoviću na mandatu izborenom u Skupštini Republike Srpske. Što se tiče ostavke Slobodanke Ćurčić, ne ulazeći u njene razloge mogu reći da smo ostali bez dvije vrlo važne osobe u Skupštini, koje su svojim zalaganjem i marljivošću apsolutno doprinosili kvalitetnom djelovanju ovdašnje Skupštine“, naglasio je dopredsjednik Skupštine i brčanskog Parlamenta Ivo Filipović.

Kad je riječ o promjenama unutar same većine, odnosno nadanjima opozicije da će doći na vlast Filipović je kategoričan.

„Ono što ja znam, na osnovu informacija kojima raspolažem, sasvim sam siguran da neće doći do promjena unutar aktuelne vlasti“, zaključio je Filipović.

Skupštinska opozicija smatra da će koalicione refleksije sa državnog i federalnog nivoa imati odraza i u Distriktu.

„Na nivou Federacije BiH vlast doživljava promjene, te vjerujem da se te promjene mogu odraziti i na nivo Distrikta, čime bi smo i mi dobili priliku „da se zarotiramo“ odnosno neke stranke koje su sada u poziciji pošaljemo u opoziciju“, rekao je zastupnik opozicione Socijalističke Partije Boro Ristić.

Opozicija, takođe očekuje da iz većine izbaci i PDP čiji zastupnik i brčanski predsjednik Siniša Golić to ne smatra realnim.

„Ova skupštinska većina koja je formirana nakon lokalnih izbora 2020. godine i danas funkcioniše bez i najmanjih trzavica. Svakako da u našem djelovanju povremeno postoje problemi ali se oni uspješno riješavaju. Jako je bitno da osim dobrih političkih odnosa, postoje i dobri međusobni, odnosno personalni odnosi i to među ljudima koji su nosioci rada političkih stranaka u Distriktu. Lično smatram da je PDP stabilan dio ove vlasti te ćemo kroz Odjeljenje za obrazovanje a i kroz aktivnosti u Skupštini i dalje nastojati da sarađujemo i radimo što bolje moguće u interesu svih stanovnika Distrikta“, rekao je Golić.

Promjena zastupnika neće dovesti do promjene unutar aktuelne skupštinske većine smatra zastupnik i potpredsjednik brčanske SDA Senad Osmanović jer stranka ima najviše zastupnika a njen predsjednik i gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić je na proteklim lokalnim izborima osvojio ubjedljivo najviše i ličnih glasova.

„Sama ta činjenica bila je dovoljna da njega zastupnici podrže za gradonačelnika zašto je glasalo 30 od 31 zastupnika brčanske Skupštine. Pored toga SDA, vodi korektnu politiku, koja je rezultirala i potpisanim sporazumima i sa strankama u Skupštini iz reda Bošnjaka, ali i sa koalicijskim predstavnicima iz druga dva naroda ima potpisane sporazume”, naglasio je Osmanović.

Osmanović dodaje da ne vidi nikakav problem u komunikaciji unutar većine, da mu se ona čini jako stabilnom i da je siguran da neće doći ni do kakvih promjena unutar vladajuće koaliciju u Brčko distriktu BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!