RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

JP “Putevi Brčko” uskoro postavlja izdignute pješačke prijelaze u središtu grada

Uklanjanje arhitektonskih barijera na pješačkim prijelazima u središtu grada trebalo bi započeti već ovog proljeća. Radit će se novi izdignuti pješački prijelazi koji će osigurati lakši prelazak ceste osobama s invaliditetom.

Tijekom prošle godine predstavnici Udruge građana „Distrofičari“ Brčko distrikta uputili su zahtjev Javnom poduzeću „Putevi Brčko” za uklanjanje barijera na pješačkim prijelazima u središtu grada, zbog kojih je osobama u invalidskim kolicima onemogućeno kretanje.

„Naši svi radovi kreću u proljeće, sve ovisi od javne nabave, odnosno provođenja nabava te ukoliko ne bude žalbi ili nekih dodatnih problema, mi se nadamo da će u narednih nekoliko mjeseci biti postavljeni izdignuti pješački prijelazi“, kazao je Vlado Jevtić, ravnatelj JP „Putevi Brčko”.

Prema riječima Jevtića, ovaj problem planiraju rješiti postavljanjem izdignutih pješačkih prijelaza, koji će biti izdignuti u visini trotoara i na taj način će omogućiti osobama s invaliditetom nesmetano kretanje. Cijena ovih platformi ovisi od širine ceste gdje će se postavljati, te će se iznos otprilike kretati od 5.000 do 10.000 maraka.

„Najveći broj platformi, odnosno izdignutih pješačkih prijelaza postavit će se na najprometnijoj gradskoj prometnici, odnosno na Bulevaru, zatim kod Vijećnice, kod Ekonomske škole i kod veterinarske stanice gdje imamo najviše pješaka tijekom školske godine kada učenici prelaze cestu do autobusnih stanica“, dodao je Jevtić.

Prema Jevtićevim riječima u ovoj godini planirana je obnova oštećenih i dotrajalih usporivača prometa, kao i postavljanje novih, kako u samom gradu, tako i u ruralnim sredinama Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Nakon gotovo dva mjeseca upotrebe nisu zabilježena oštećenja na obilaznici

Mirsad Arnautović

Brčko: Obilježavanje Međunarodnog dana invalida

Mirsad Arnautović

Brčko: U zoni Pete osnovne škole postavljeni preventivni pokazivači brzine

Sandra Živković