RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Komisija za budžet Skupštine Distrikta do kraja sedmice okončaće svoj dio posla u vezi sa budžetom za 2024.

Komisija za budžet brčanske Skupštine ove sedmice okončat će već započete konsultacije sa svim budžetskim korisnicima u vezi sa smanjenjem operativnih troškova predviđenih za narednu godinu.

„Cilj je tako ušteđena sredstva usmjeriti na kapitalne i projekte od opšte koristi za građane Distrikta, a u tom smislu vjerujemo da se kroz uštede na predviđenim, a neisplaćenim platama i naknadama kao i materijalnim troškovima, te u djelu transfera i subvencija, možemo preusmjeriti oko 15 miliona maraka“, rekao je predsjedavajući Komisije za budžet brčanske Skupštine SNSD-ov Srđan Blažić.

Inače, komisija za budžet je već u ovom kontekstu održala nekoliko sastanaka sa budžetskim korisnicima, predstavnicima javnih službi i institucija, a do kraja ove sedmice će taj posao u potpunosti okončati.

„Obavili smo razgovore sa predstavnicima pravosudnih institucija, potom brčanske Policije, kao i Direkcije za finansije, te dijelom odjeljenja brčanske Vlade”, precizirao je Blažić.

Govoreći o tome šta komisiju, na čijem je čelu očekuje u ovoj sedmici kada je riječ o usaglašavanju prijedloga budžeta, Blažić naglašava kako vjeruje da će ovaj dio posla biti okončan u narednih četiri do pet dana.

„Ostali su nam za analizu budžetski zahtjevi još četiri Odjeljenja, te par institucija  kao i Komisija za prevenciju sukoba interesa, te Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije Distrikta“, naglasio je Blažić dodavši kako vjeruje da će sve okončati do petka 24. novembra.

Komisija takođe ima za cilj „upakovati prijedlog budžeta“ bar za tri kvartala tekuće godine, prije svega očekujući da će u posljednjem kvartalu biti bar jedan budžetski rebalans.

„Rebalans budžeta i to zbog značajnog viška prihoda nad rashodima sasvim je realan i tokom naredne godine, posebno u njenom zadnjem kvartalu s toga, na neki način već sad možemo računati na to“, apostrofirao je Blažić.

Predsjednik  skupštinske Komisije za budžet takođe vjeruje da će i prije kraja tekućeg mjeseca komisija uraditi svoj dio posla, odnosno omogućiti zastupnicima u Skupštini Distrikta da krenu u konačnu proceduru usvajanja budžeta za narednu godinu.

„Mi ćemo svoj posao završiti te u predstojećih mjesec dana omogućiti Skupštini da se izjasni, odnosno usvoji budžet. Vjerujem da će se i to desiti u zakonom predviđenom roku, odnosno do kraja godine, jer vjerujem da nam je svima stalo da prije svega građani mogu koristiti različite vidove zakonom propisanih budžetskih benefita, ali takođe i da ispoštujemo najveći dio prijedloga i zahtjeva udruženja i nevladinih organizacija, a prije svega građana, koje smo preuzeli za obavezu od ranije, ili one koji su nam već uputili kroz amandmane na budžet za narednu godinu“, zaključio je predsjedavajući Komisije za budžet Skupštine Brčko distrikta Srđan Blažić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.