RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Smanjen broj slučajeva zloupotrebe maloljetnika na internetu

Broj slučajeva iskorištavanja maloljetnika na internetu manji je u poređenju sa prethodnim godinama, a trenutno je u fazi izrade vodič za roditelje čiji je osnovni cilj davanje smjernica roditeljima na koji način da kontrolišu svoju djecu dok koriste mobilne uređaje i kompjutere.

Brojne su opasnosti na raznim internet platformama koje mogu ugroziti psihofizičko zdravlje maloljetnika, a iskorištavanje fotografija i video snimaka u seksualnu eskploataciju sve je češći problem sa kojim se suočavaju djeca i njihovi roditelji. Policija Brčko distrikta BiH ove godine registrovala je oko šest slučajeva krivičnog djela iskorištavanja maloljetnika na internetu, što je u odnosu na raniji period značajan pad.

„Uspjeli smo preventivnim mjerama suzbiti širenje raznog eksplicitnog sadržaja, ali to još uvijek nije dovoljno“, rekao je Goran Blagojević, stariji istražilac u Policiji Brčko distrikta BiH, te dodao da brčanska policija trenutno učestvuje u međunarodnoj akciji MOZAIK koja je usmjerena na sprečavanje seksualne eksploatacije djece.

Prema njegovim riječima, pojava novih društvenih mreža i raznih internet platformi koje bi trebalo da služe za zabavu i učenje, nažalost, iskorištene su za zloupotrebu privatnih informacija kao i fotografija te video snimaka maloljetnika.

„Platforme kao Omegle, Roblox, Discord su internet mjesta na kojima se širi nasilje nad vršnjacima kao i seksualno uznemiravanje. Pojava vještačke inteligencije također predstavlja problem, jer djeca se oslanjaju na nju kao na dodatno pomoćno sredstvo za učenje u školama, pomoću koje dolaze od nekih informacija koje su neprimjerene za njihov uzrast“, dodao je Blagojević.

Početkom sljedeće sedmice Policija Brčko distritka BiH u zgradi Policije održat će još jedno predavanje na temu „Opasnosti na internetu – podrška roditeljima“ na koje je pozvano svih pet Vijeća roditelja, a s ciljem podizanja svijesti kod roditelja o opasnostima koje se nalaze na internetu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanskoj Policiji upućeno pismo zahvalnosti povodom prisustvovanja svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana Granične policije BiH

Radio Brčko

Policija Brčko distrikta BiH: Saopštenje povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonitog prometa drogama

Radio Brčko

Policija Brčko distrikta: Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Radio Brčko