RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Korisnici grantova sve teže pravdaju dobijena sredstva

Mjesne zajednice i nevladine organizacije na području Brčko distrikta posljednjih godina sve češće imaju problema oko pravdanja grant sredstava koje dobijaju iz budžeta Distrikta. A u međuvremenu je zakonska  regulativa koja definiše ovu oblast značajno pooštrena.

„U 2019. godini je isplaćeno oko 500 pojedinačnih grantova za koje su izvještaji o trošenju dostavljeni Pododjelu za podršku mjesnim zajednicama i nevladnim organizacijama, i od tog broja je njih 40 vraćeno na doradu zbog nedostavljanja neophodne dokumentacije i fiskalnih računa kako bi u potpunosti bila opravdana dobijena sredstva“, istakla je Anica Radić Savić, šefica ovog pododjela.

Izvještaji za pravdanje grant sredstava isplaćenih u 2020. godini po zakonu mogu biti dostavljeni do kraja devetog mjeseca ove godine. S obzirom da su pojedini grantovi u ovoj oblasti isplaćeni tek pred kraj prošle godine, u resornom Pododjelu tek počinju dobijati izvještaje od mjesnih zajednica i udruženja građana.

Zakonski okvir koji definiše ovu oblast je od početka ove godine pooštren tako da u budućnosti svi oni, koji na vrijeme ne opravdaju već utrošena sredstva, neće moći aplicirati za dobijanje novih sredstava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Грађани незадовољни локацијом нове депоније

Миљана Ђурђевић

У наредном периоду могуће организовање вакцинације у мјесним заједницама Брчко дистрикта

Radio Brčko

Brčko: Potpisan ugovor sa Mjesnim zajednicama o isplati sredstava za redovan rad

Mirsad Arnautović