RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Milić i Domić dali glas za „Mišelin zakon“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i dogradonačelnik Anto Domić danas su u zgradi Vijećnice razgovarali s dječjom veleposlanicom Mišel Mišković i predstavnicima Prvog dječjeg veleposlanstva u svijetu „Međaši“ o uključivanju Distrikta u značajne projekte ovog veleposlanstva, koji imaju za cilj zaštitu prava djeteta.

Oni su ovom prigodom potpisali inicijativu i na taj način dali glas za „Mišelin zakon o sigurnosti djece razvedenih roditelja“, koji se odnosi na prijedlog da se sva imovina stečena u braku pri razvodu braka dijeli na djecu i roditelje. Cilj „Mišelinog zakona“, kako su istaknuli iz Dječjeg veleposlanstva, jeste povećati ekonomsku sigurnost djeteta i smanjiti broj razvoda brakova.

Gradonačelnik Siniša Milić istaknuo je da će Distrikt u skladu sa svojom pozicijom dati potporu aktivnostima Prvog dječjeg veleposlanstva u Međašima.

„Mnoge konvencije i različite vrste pravnih akata daju za pravo ili deklamiraju prava djeteta i zaštitu tih prava, ali u praksi se ona, nažalost, dosta krše. Postoje različiti primjeri gdje se ta prava djece uskraćuju i jedan od njih su svakako i brakorazvodne parnice, gdje djeca ostaju bez mogućnosti da dobiju neku svoju ekonomsku sigurnost. Jedan od zanimljivih prijedloga Prvog dječjeg veleposlanstva jeste da prilikom razvoda brakova djeca dobiju svoj dio imovine i da ravnopravno sudjeluju u raspodjeli te imovine. Mislim da je to dobar prijedlog koji smo načelno podržali i ja se nadam da će kroz neke druge procedure koje su formalnog karaktera dobiti potporu i u institucijama kako bi zaživjela jedna takva odredba. Dječje veleposlanstvo je tu da ukaže na sve one anomalije u društvu koje uskraćuju ljepšu budućnost djece“, kazao je Milić.

Dogradonačelnik Anto Domić istaknuo je da odrasle osobe vrlo često nameću neke norme koje su neprihvatljive i nerazumljive za djecu i da je projekt Prvog dječjeg veleposlanstva u svijetu jedna vrhunska stvar.

„Ovo je izvrstan projekt i na vrlo praktičan način stavlja u prvi plan dijete, sve ono što je važno za odgoj, obrazovanje i odrastanje djece, sve ono s čim se djeca u suvremenom društvu suočavaju i svi oni problemi koje mi odrasli ne primjećujemo, a koji imaju značajnog utjecaja na duhovni i svaki drugi razvojni život djece. Ovo je nešto sasvim novo i drugačije u odnosu na sve ono što mi svakodnevno radimo i slušamo. Ovdje je dijete kreator i realizator svoga programa i poruke koju želi poslati odraslima kako bi djeca svoj razvojni put kroz djetinjstvo prošla na ispravan način da se razvijaju s puno ljubavi, razumijevanja i volje i želje za druženjem i poštovanjem drugog i drugačijeg na način na koji to djeca vide i razumiju. Uvjerili su nas da je to vrhunska stvar u koju se moramo uključiti kao lokalna zajednica kako bismo pomogli u razumijevanju statusa i prava djece“, istaknuo je Domić.

Trinaestogodišnja veleposlanica Prvog dječjeg veleposlanstva u svijetu „Međaši“ Mišel Mišković kazala je da će nakon početka rada dječji sud prvo početi s osudom mržnje.

„Smatramo da je mržnja kriva za ratove koji su se događali na ovim prostorima i za silna ubojstva. Na dječjem sudu će prisustvovati veliki broj odvjetnika, a pozvali smo i glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić, odvjetnika Filu i druge cijenjene odvjetnike. Želimo da Distrikt odabere jedno sjajno dijete koje će biti član tog dječjeg suda u svojstvu sudca. Mi smo takvi jedini na svijetu zato što svi ovi obični sudovi i sudci rade na tome da bi osudili ljude. Mi to nećemo da radimo. Mi ćemo suditi negativnim pojavama“, naglasila je Mišković.

Duško Tomić, odvjetnik Dječjeg veleposlanstva, rekao je da je ovo značajan dan za Prvo dječje veleposlanstvo u svijetu, za prava djeteta ali i za Distrikt.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.