Brčko

Brčko: Milić posjetio Centar za registraciju građana za vakcinaciju

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je obišao Centar za prijem poziva građana koji žele da se vakcinišu protiv korone, a koji se nalazi u prostorijama Crvenog krsta Brčko distritka BiH.

Prilikom obilaska predsjednik Milić je istakao da u centru vrijedno radi šest operatera, te da je uočljivo da građani iskazuju ogroman interes za proces imunizacije, te je građane zamolio za strpljenje naglasivši da će svi zahtjevi biti zaprimljeni.

Prema njegovim riječima, Skupština je u budžetu za ovu godinu obezbijedila oko tri miliona maraka rezervi dostupnih Odjelu za zdravstvo za finansiranje potreba u procesu borbe protiv pandemije. Također je podsjetio na probleme nabavke vakcina kroz mehanizam COVAXA sa čime se suočava cijela BiH.

„Siguran sam da ćemo vrlo brzo na raspolaganju imati i dovoljan broj vakcina da bi ih svi zainteresovani i dobili“, kazao je Milić.

Šef Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta Sead Šadić je kazao da Brčko distrikt BiH trenutno na raspolaganju ima tri vrste vakcina iz COVAX mehanizma, 1170  Fajzerovih, Astra Zeneka 700 doza i 1000 doza iz donacije Republike Turske, a uskoro se, sa 22. na 23. april, očekuje i nova isporuka iz ovog mehanizma.

„Uzimamo učešće i u jednoj novoj aktivnosti-pomoć EU, gdje je BiH participirala sa svojim projektom. Tu očekujemo od država Europske unije određen broj vakcina. Kada je riječ o direktnoj nabavci, Vlada Distrikta je stupila u kontakt sa jednim veleprometnikom i za sada vodimo telefonske razgovore da iz Republike Kine izvršimo nabavku 20.000 doza vakcina“, rekao je Šadić.

Govoreći o Planu vakcinacije, pojasnio je da predviđa tri faze jer se moraju razgraničiti starije osobe od 75 godina, osobe starije od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, mlađe osobe i ostali građani, te da će selekciju vršiti Pododjel za javno zdravstvo.

„Pozdravljamo zainteresovanost građana za vakcinaciju, ali s druge strane molimo i apelujemo na razumijevanju. Od kada je broj aktivan, broj poziva prema njemu je bio preko 20.000 i da bismo ispunili taj broj, trebali bismo imati preko 1.000 operatera. Vakcinacija u Omladinskom centru još uvijek nije počela i građani nemaju potrebu da idu tamo. Jedini način prijave je putem besplatnog info broja“, pojasnio je Šadić.

Sekratar Crvenog krsta Brčko distrikta BiH Denis Šehanović, koji rukovodi ovim centrom je kazao da je za dva dana, koliko je broj u funkciji, tačnije do 12 sati danas, evidentirano oko 900 građana za vakcinaciju.

„Molimo za razumijevanje, svi će biti registrovani. Bez obzira kada se ko prijavi, prema Planu vakcinacije ,radi se kategorizacija. To znači da, ako se mlađa osoba uspjela prijaviti danas, ne znači da će biti u prvoj grupi za vakcinaciju“, kazao je Šehanović.

Milić se, na kraju, zahvalio Crvenom krstu Brčko distritka BiH, na svim naporima koje poduzimaju u saradnji sa svim institucijama vlasti kako bi posljedice virusa korona bile što manje i bezbolnije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button