RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Moguća obavezna vakcinacija svih uposlenika javnih službi i institucija

Najviše pažnje zastupnika na današnjem prijepodnevnom dijelu zasijedanja brčanskog Parlamenta izazvala je rasprava o epidemiološkoj situaciji u Distriktu uz ocjenu da je ona trenutno pod kontrolom sa blagim usložnjavanjem. Ovom prilikom upućen je dodatni apel građanima za intenziviranje procesa imunizacije.

Prvom dozom u Distriktu vakcinisano je 18.000, a drugom 16.000. građana, što je oko 30 procenata ukupnog stanovništva. Tokom novembra, u primarnom zdravstvu je obavljeno 4.519. pregleda.

Borislav Đulabić

„Ovaj podatak nas statistički upozorava da je porast oboljelih, u odnosu na oktobar, 20 procenata“, rekao je direktor Zdravstvenog centra Brčko, Emir Osmanović.

Moramo raditi na jačoj promociji neophodnosti vakcinacije, kaže zastupnik HDZ-a dr Borislav Đulabić, uz konstataciju da oni koji su u kontaktu sa oboljelim kao vakcinisani ne idu u izolaciju, a oni koji nisu imunizirani, kod kontakta sa oboljelim, da se odmah izoluju uz 100 posto plaćeno bolovanje.

„Stoga sam se zalagao i drago mi je što je usvojen zaključak da se sve osobe oboljele od kovida i osobe koje se upućuju u izolaciju zbog kovida, tretiraju kao sve druge osobe kad je u pitanju vođenje i isplaćivanje naknade za privremenu spriječenost za rad“, akcentirao je Đulabić.

Vakcinacija je sve neophodnija i za uposlenike javne uprave i to se već primjenjuje u RS, pa je za očekivati, istakao je Siniša Golić, ispred PDP-a, da tu obavezu imaju i radnici ovdašnje javne uprave.

Siniša Golić

„Potpuno je realno da, već od narednog mjeseca, svi uposlenici javnih institucija i preduzeća u Distriktu, prilikom dolaska na posao budu obavezni pokazati potvrdu o preležanoj zarazi Covidom 19, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili da se svako jutro imaju obavezu testirati. Stoga smatram da je puno bolje se odmah vakcinisati“, istakao je Golić.

I šef resornog odjeljenja brčanske Vlade Sead Šadić smatra da svi zasjedno moramo činiti više kako bi proces imunizacije bio masovniji i potpuniji.

„U ovom trenutku, na osnovu stavova stručnih ljudi, kategorično tvrdim da je jedini način da pobijedimo pandemiju, upravo masovna imunizacija“, naglasio je Šadić.

Inače, na zasjedanju je jednoglasno prihvaćena i Odluka o kupovini 20.000 metara kvadratnih zemljišta u vlasništu BIMEKSA, po cijeni od 700.000 maraka, na lokalitetu „Farma“, radi rješavanja pitanja pravoslavnog groblja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Đoković i ostali teniseri moraju biti vakcinisani da bi učestvovali na Otvorenom prvenstvu Australije

Radio Brčko

Ukrajina: Proširena lista zanimanja za koja je obavezna vakcinacija

Radio Brčko

Hercegovačka firma radnicima isplatila po 1.000 KM bonusa

Radio Brčko