RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada usvojila nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta

Vlada Brčko distrikta na svom današnjem zasijedanju usvojila je nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH, na prijedlog Odjela za privredni razvitak, sport i kulturu.

Šef resornog odjela Pero Gudeljević, kazao je novinarima da će se sa ovim zakonom, novim i inovativnim pristupom, rješavati društveni problemi vezani za socijalna, zdravstvena, ekološka i ostala društvena pitanja koja se kroz druge programe vlade teško može ostvarivati.

Jedan od uslova da bi preduzeće moglo dobiti status socijalnog preduzeća je da najmanje 30 posto zaposlenih u tom preduzeću budu iz društveno marginalnih grupa kao što su teško zaposlivi, osobe sa invaliditetom, osobe čiji su roditelji poginuli u ratu i sve druge marginalne grupe građana koje teško istvaruju svoja prava.

„Važno je reći da je ova pravna materija novost na prostoru Brčko distrikta, ali i čitave Bosne i Hercegovine“, kazao je Gudeljević i pojasnio da se socijalna ekonomija definiše kao ekonomija čiji prevashodni cilj nije ostvarivanje dobiti.

Zakon je predvidio na koji način će se sticati status socijalnog preduzeća koje zadovolji zakonom propisane uslove, a preduzeća će se i dalje osnivati prema postojećem Zakonu o preduzećima Brčko distrikta.

„Novost i nešto što je važno za osnivanje socijalnih poduzeća je da će prilikom same odluke o raspodjeli dobiti, odnosno ulaganju dobiti, biti konzultirani i radnici tih poduzeća“, rekao je Gudeljević i dodao da će gradonačelnik osnovati vijeće ili savjet za praćenje rada ovakvih preduzeća gdje će i vlada imati svoj uticaj, a resorni odjel će voditi evidenciju o tim preduzećima i potvrđivati da oni imaju status socijalnog preduzeća.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći u stambenom zbrinjavanju

Radio Brčko

Vlada Brčko distrikta odobrila prvi rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu 27 miliona i 855.000 KM

Suvad Alagić

Brčko: Privreda već trpi štete zbog obustave saobraćaja na Savskom mostu

Suvad Alagić