RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na Ekonomskom fakultetu održana Peta međunarodna naučna konferencija

Na brčanskom Ekonomskom fakultetu, a u okviru Drugog biznis foruma, jučer je održana Peta međunarodna konferencija na temu “Perspektive partnerstva vlasti, privrede i institucija visokog obrazovanja u podsticaju ekonomskog razvoja- “Uloga visokoškolskih ustanova u savremenom poslovnom ambijentu”.

I ove godine konferencija je okupila profesore i dekane kako iz zemlje, tako i iz regiona.

“Zadovoljni smo ovogodišnjom konferencijom zbog prisustva delegacija mnogih fakulteta, a posebno što smo potpisali sporazum o saradnji sa mostarskim Univerzitetom Džemal Bijedić i njihovim Ekonomskim fakultetom na temu “Kreiranje strukovnog studijskog programa – poslovna informatika“ na našem fakultetu, za šta vjerujem da će privući veći broj studenata u budućnosti. To bi trebao biti i motiv da studenti ostanu na ovim prostorima i da sutra zasnuju svoj radni odnos” rekao je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta.

Istakao je i to da, su ovom prilikom dobili poziv od Ekonomskog fakulteta Subotica za učešće na dva projekta Europske unije.

“Jedan projekat se odnosi na kreiranje modernizacije Zakona o visokom obrazovanju, a drugi na mogućnosti dualnog Sistema studiranja koji će nam omogućiti da diplome Brčko distrikta budu priznate širom svijeta”, dodao je Lalić.

Prema njegovim riječima, dobili su poziv i od Univerziteta iz Šangaja-Kina, da gostuju na njihovoj konferenciji, te poziv za saradnju u smislu da treća i četvrta godina studija budu zajedničke studije.

“Od ovih svih aktivnosti ako se u skorije vrijeme ostvari njih barem oko 30 posto, mi smo napravili korak dalje”, naglasio je Lalić.

Ova konferencija zaokružena je posjetom Sajmu privrede Brčko 2018 sinoć, gdje je prezentovan patent sa Ekonomskog fakulteta, sistem navodnjavanja u poljoprivredi, te platforma mreže europskog poduzetništva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Brčkom danas novi “Biznis forum”

Admir Kadrić

Drugi “Biznis-forum Brčko 218” početkom novembra

Admir Kadrić

Brčko: Počeli ispitni rokovi na fakultetima

Sandra Živković