RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Na Zelenoj pijaci prodaja jako slaba

Prema riječima prodavača na Zelenoj pijaci, trenutne cijene voće i povrća, kao i mliječnih proizvoda gotovo su iste kao i prošle godine.

„Paprika je od marke i po do dvije, buranija od dvije i po do tri, paradajz od marke do marku i po, mrkva marka i po, patlidžan, krastavac, kupus glavica, krompir i luk marka, dinja po komadu marka i po, bijeli luk sedam maraka, grožđe tri, šljiva marka, banane dvije“, precizirali su prodavači.

Međutim, kako naglašavaju, pojava pandemije još više je oslabila prodaju tako da ih većina razmišlja i da naspusti ovaj posao.

„Nismo zadovoljni prodajom jer nema nigdje nikoga. Svijet je po kućama, penzioneri koji su najčešće dolazili sad ne izlaze. A kupci koji su redovno kupovali kod nas iz susjedne Hrvatske iz Gunje nam ne dolaze, zbog ove situacije sa koronom ne prelaze granicu, tako da se ne nadamo ni boljoj prodaji sada kad je vrijeme da se kupuje povrće za pripremu zimnice“, kazala je jedna od prodavačica.

Druga, prodavačica mliječnih proizvoda, koja se ovim poslom bavi godinama, ističe da razmišlja da napusti ovaj posao, jer je prodaja svakim danom sve lošija.

„Jaja su četiri za marku, sir i kajmak po četiri marke, mlijeko litra marka. Cijene su iste godinama ništa se ne mijenja, samo je sve manje mušterija. A i svaki dana plaćamo placarinu. Prije se više prodavalo, a sada su već mnogi odustali i od prodaje“, dodala je prodavačica.

Anketirani građani na pijaci, njih par koji su se zadesili jutros na pijaci, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, većinom penzioneri, kazali su da su zadovoljni ponudom.

„Dobra je ponuda samo je za nas malo poskupo, pogotovo voće. Ljetos su trešnje bile preskupe, pet maraka. A i kvalitet određuje cijenu. Solidno je ipak se može priuštiti svega po malo“, rekli su nam građani.

Većina je naglasila da ove godine neće spremati zimnicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Gradska pijaca Brčko: Kvalitetna ponuda, cijene popularne i slaba potražnja

Suvad Alagić

Na brčanskoj Zelenoj tržnici slaba posjećenost i prodaja

Sandra Živković

Brčko: Prodaja na Zelenoj pijaci izuzetno slaba

Sanita Jerković Ibrahimović