Brčko

Brčko: Novim zakonom o socijalnom stanovanju urediti stambeni fond zbrinjavanja

Na prijedlog Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, na sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je novi Nacrt zakona o socijalnom stanovanju kojim se planira urediti oblast socijalnog stanovanja na području Distrikta.

Na prijedlog Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja, na sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je novi Nacrt zakona o socijalnom stanovanju kojim se planira urediti oblast socijalnog stanovanja na području Distrikta.

Oblast socijalnog stanovanja do sada je bila regulisana nizom odluka Vlade Brčko distrikta BiH, koje su donešene u vrijeme kada su se uz pomoć donatorskih sredstava gradili stambeni objekti.

“Te su odluke u dosadašnjem periodu predstavljale ad hok rješenja, te niz pitanja koja su se pojavila u praksi nisu bila regulisana ovim odlukama Vlade, a ovim zakonom će se na sveobuhvatan način regulisati sva pitanja u vezi socijalng stanovanja” kazao je Vedad Zeherović, v.d. šef Odjeljenja za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja.

Osnivanjem stambenog fonda kroz novi Nacrt zakona o socijalnom stanovanju na području Brčko distriktu BiH, građanima se pruža mogućnost da kroz zakup stana, pod uslovima koji su povoljniji nego na tržištu budu izabrani kao njegovi korisnici.

“Ovakav vid stanovanja nije besplatan, on podrazumijeva prikupljanje zakupnine bez profita, koja bi koristila Distriktu za upravljanje i održavanje tih socijalnih stanova, kako bi se korisnicima tih stanova osigurali što bolji uslovi za stanovanje. Visinu zakupnine odredit će Distrikt, kao vlasnik tih socijalnih stanova, te za pojedince ili porodice korisnike stanova koje nemaju novčana primanja ili su ona mala, predviđena je mogućnost finansiranja od strane Distrikta”, dodao je Zeherović.

Nacrt zakona o stambenom zbrinjavanju je poslat na dalju proceduru u Skupštinu Brčko distrikta BiH i njegovo konačno usvajanje očekujemo u narednom periodu, kazao je Zeherović, nakon čega slijedi njegova implementacija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!