Brčko

Odjel za javnu sigurnost započeo imenovanje svojih povjerenika u mjesnim zajednicama Brčko distrikta

U prvoj fazi odabira povjerenika biće brčanske mjesne zajednice Rašljani, Bijela i Brka, jer su one najčešće izložene plavljenju i pomjeranju tla prilikom pojave novih ili aktiviranja starih klizišta

Vladin Odjel za javnu sigurnust, s ciljem predupređenja šteta u eventualnim prirodnim nepogodama, krajem prošle godine započeo je proces imenovanja povjerenika koji je u prvoj fazi obuhvatio desetak kriznih mjesnih zajednica, koje su češće izložene poplavama i problemima u vezi klizišta.

Specijalista za stručne operativne poslove, obuku i materijalno-tehnička sredstva (MTS) u Vladinom Odjelu za javnu sigurnost, Edin Ražanica kazao je da će u svih 78 mjesnih zajednica Brčko distrikta do kraja godine biti imenovani povjerenici koji će pomoću u radu Odjela u kriznim situacijama.

Edin Ražanica

„Mi imamo obavezu koja proizilazi iz Zakona o zaštiti i spašavanju Brčko distrikta da u svim mjesnim zajednicama izvršimo uspostavu povjerenika za zaštitu i spašavanje koji će praktično biti naša komunikacijska veza na licu mjesta u slučaju elementarnih nepogoda i oni će nas izvještavati o situaciji na tom području“, pojasnio je Ražanica.

On je rekao da u skoro svim područjima Brčko distrikta imamo rizične mjesne zajednice prilikom plavljenja ili aktiviranja klizišta, a uz direktnu komunikaciju sa povjerenicima na terenu nadležne službe Odjela za javnu sigurnost daleko će brže i efikasnije djelovati nego što je to do sada bio slučaj.

„U toku ove godine treba da se napravi jedan zajednički sastanak gdje ćemo dogovoriti okvirne i krajnje detalje ovog projekta. Mi smo već postavili povjerenike u desetak brčanskih mjesnih zajednica. Povjerenik je dužan popuniti odgovarajući upitnik kako bi smo mi znali s kime komuniciramo, a sam povjerenik tako zna koje su njegove obaveze i dužnosti u komunikaciji sa Odjelom za javnu sigurnost“, kazao je Ražanica.

On je napomenuo da su u prvoj fazi odabira povjerenika u fokusu brčanske mjesne zajednice Rašljani, Bijela i Brka, jer su one najčešće izložene plavljenju i pomjeranju tla prilikom pojave novih ili aktiviranja starih klizišta.

„Uspostavljanjem povjerenika u mjesnim zajednicama, a kasnije i u javnim institucijama Brčko distrikta, brzina izlaska naših ekipa na teren i pružanje pomoći unesrećenima biti će dovedena na jedan viši nivo, jer će povjerenici nakon završene obuke imati jasna uputstva na koje kritične tačke i dijelove koji su ugroženi, tačno treba obratiti pažnju u konkretnim situacijama“, zaključio je Ražanica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!