RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Najviše zahtjeva za lokacijske uslove za infrastrukturne objekte

Pododjel za izdavanje lokacijskih uslova i zaštitu okoline brčanske Vlade, od početka godine do danas zaprimio je ukupno 1.708 predmeta, od čega je 665 zahtjeva za izdavanje lokacijskih uslove.

Šef ovog pododjela Ivana Blagojević, istakla je da je do sada riješeno 475 zahtjeva za izdavanje lokacijskih uslova dok su ostali u postupku rješavanja.

Prema njenim riječima, za dobijanje rješenja o lokacijskim uslovima, taksa koju stranka plaća iznosi 10 maraka, a rok za rješavanje zahtjeva po Zakonu o upravnom postupku od uredno zaprimljene dokumentacije je 30 dana, s tim da to često u ovoj godini traje duže jer je od zaprimljenih zahtjeva najviše njih koji se odnose na infrastrukturne objekte.

„Zahtjevi se najviše odnose na izgradnju ulica, kanalazicije, nn vodova, i to skoro preko 40 posto je takvih. Najveći problem za njihovo rješavanje nam predstavljaju trenutno važeći regulacioni planovi, jer su kada su usvojeni nakon dužeg vremena bili nesprovodivi zato što su se promijenili stanje i potrebe. Tako da su pokrenute izmjene istih kako bi dobili kvalitetnije rješenje. Zbog toga u ovoj godini smo imali oko 15 posto odbijenica na zahtjeve“, pojasnila je Blagojević.

Još je istakla i da još uvijek ima i zahtjeva za bespravno izgrađene objekte koji se u ovom pododjelu rješavaju u redovnom postupku, s tim da su podnosioci dužni da prilože i geodetski snimak izvedenog objekta. Napomenula je i da zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata koji su evidentirani avio snimanjem do i 2013. godine, rješava Služba za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

I Brčko dio projekta edukacije službenika koji rade na poslovima europskih integracija

Mirsad Arnautović

Одржана презентација Циљева одрживог развоја

Radio Brčko

Brčko: Vlada usvojila odluku o privremenom finansiranju

Suvad Alagić