RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Vlada usvojila Godišnji plan gospodarenja šumama

Na današnjoj sjednici Vlade Brčko distrikta usvojen je Godišnji plan gospodarenja šumama u vlasništvu Brčko distrikta za 2020. godinu, a obuhvaća plan sječe šuma i šumsko-uzgojnih radova, kao i plan zaštite šuma.

Predstojnica Vladinog Pododjela za šumarstvo i vodoprivredu Ljiljana Zenunović je istaknula da je ovogodišnjim planom o šumama Distrikta planirana sječa od 1.500 kubnih metara ogrijevnog drveta prve i druge klase i sanitarna sječa stabala koja su suha, prelomljena, podložna truljenju i koja treba ukloniti iz razloga što negativno utječu na zdravstveno stanje šume.

Sječa će biti organizirana putem maloprodaje fizičkim osobama zainteresiranim za sječu i kupovinu ogrijevnog drveta, a očekivan prihod od ove prodaje je oko 56.000 KM.

Kada je riječ o šumsko-uzgojnim radovima, obuhvaćeni su radovi njege šumskih kultura.

Ljiljana Zenunović

„To se odnosi na radove njege kultura koji su podignuti u prethodnom periodu u toku 2018. i 2019. godine vještačkom sadnjom sadnica, odnosno pošumljavanjem i planira se na površini od 4,2 ha, a pored mjere njega, planirano je i pošumljavanje“, ističe Zanunović.

Pošumnjavanje će se vršiti na području Brezovog polja na površini od 2,5 ha, a vrijednost radova iznosi oko 32.000 KM.

Pored navedenog, Planom je obuhvaćena i zaštita šuma koja se provodi putem čuvarske službe, čuvara šuma i odnosi se na zaštitu od nezakonitih sječa, zatim zaštita šuma od požara i praćenje zdravstvenog stanja šuma u pogledu pojave štetnika ili bolesti.

Kada je riječ o nezakonitim sječama šuma, naglašava Zenunović, u prvoj polovini godine zabilježeno je 17 slučajeva nezakonite krađe. No ipak, dodaje, pritisak vezan za nezakonite sječe najzastupljeniji je u jesenskom razdoblju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Засједање владе прекинуто код разматрања критеријума за стамбено збрињавање

Radio Brčko

Brčko: Primjena novog Zakona o platama za državne službenike

Suvad Alagić

Vlada predala dio arhivske građe u Službu za arhiv Brčko distrikta

Mirsad Arnautović