RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nakon pokušaja ubistva supruge Osman Husejnović upućen na izdržavanje kazne

Nakon što je nedavno osuđen zbog pokušaja ubistva poznanika N. A, a prethodno i zbog zloupotrebe opojnih droga, Osman Husejnović (34) iz Prutača kod Brčkog ponovo je u fokusu istražnih organa distrikta Brčko. On je osumnjičen da je juče, tokom noći,  u tom naselju hicem iz pištolja pokušao lišiti života suprugu R. Š. Nakon što je juče ujutro uhapšen, a danas već i ispitan u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, Husejnović je upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je osumnjičen da je juče,  04. juna, oko 02,00 sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon verbalne rasprave sa svojom vjenčanom  suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je liši života. Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jeda hitac koji je R. Š.  pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećena s teškim povredama glave prevezena u brčanski medicinski centar. Policija Brčko distrikta BiH ubrzo je locirala i uhapsila Husejnovića,  a uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predala ga je rano jutros Tužilaštvu na daljnje procesuiranje. Nakon što je tu ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, i neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH), Husejnović je predat u nadležnost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.   Sud ga je odmah uputio na izdržavanje zatvorske kazne od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Podsjetimo, Husejnović je za ista krivična djela nedavno pred istim sudom  nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina. Za pokušaj ubistva poznanika N. A,  hicima iz pištolja kojeg je takođe nelegalno posjedovao,  njemu  je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci. Na prijedlog Tužilaštva, tada mu je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, no ova presuda još nije postala pravosnažna, budući da je obje strane mogu pobijati žalbom.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.