RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKoronavirus

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze, u izolaciji 976 lica

Na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba Brčko distrikta BiH Damir Bulčević, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH rekao je da su sanitarni inspektori na osnovu naredbe Kriznog štaba i informacije Policije Brčko distrikta BiH o kretanju Janjić Dragice koja je prekršila rješenje o samoizolaciji privremeno obustavili rad nekoliko objekata, te privremeno postavli traku oko stambene zgrade u kojoj stanuju dvije osobe zaražene koronavirusom.

Damir Bulčević

“Jučer smo obustavili rad “Adiko Banke”, apoteke ”Lekoprom”, SCR “Zimonjić”, restorana “Marko Polo”, MPJ Group” Brezovo Polje, Privremeno je bila postavljena traka oko stambene zgrade u Štrosmajerovoj ulici u kojoj stanuju osobe koje su zaražene koronavirusom. Na osnovu naredbe Kriznog štaba i informacije Policije privremeno je obustavljen rad ovih objekata i naloženo higijensko – epidemiološkoj službi da odmah dezinfikuje te objekte i to je i urađeno. Svi ovi objekti danas rade i funkconišu. Također, mi smo izdali još 15 dodatnih rješenja o samoizolaciji za one osobe s kojima je kontakt imala gospođa Janjić Dragica. Ona je juče testirana i danas smo dobili rezultate da njen test nije pozitivan, ona je zdrava i nema razloga za brigu”, kazao je Bulčević i istakao da je krizni štab hitno izdao navedene naredbe prije rezultata testa kako bi što manje izložio riziku građane distrikta Brčko.

On je naglasio da je na graničnom prelazu u Brčkom danas registrovano 28 osoba koje su ušle u BiH.

“Danas na graničnom prelazu ušle su tri osobe s područja Distrikta, 17 s područja Republike Srpske i 8 s područja Federacije BiH. Evidentno je da se smanjuje broj ulazaka u BiH. Apelujemo na sve građane Distrikta da se pridržavaju svih mjera koje izdaje javno zdravstvo”, kazao je Bulčević.

Kada je u pitanju izdavanje rješenja o samoizolaciji i njenom prestanku Bulčević je kazao da će osobe iz javnog zdravstva zvati osobe kojima ističe rješenje o samoizolaciji.

“Mi smo juče na Kriznom štabu dogovorili tačnu proceduru između Inspektorata i javnog zdravstva. Osobe koje su u samoizolaciji će se kontaktirati kako bi se vidjelo da li se dobro osjećaju ili ne i ukoliko se dobro osjećaju i nisu imali dodatnih poteškoća, odnosno simptoma na koronavirus biti će upućeni porodičnom ljekaru. Ukoliko su imali simptome, ovisno o stanju u kojem se nalaze, biće upućeni u ambulantu koja je određena za pregled ovakvih pacijenata ili će mobilni tim biti upućen tamo gdje su u samoizolaciji. Na onovu toga svi oni će dobijati određena uvjerenja od javnog zdravstva o prestanku smoizolacije”, pojasnio je Bulčević dodajući da kada je u pitanju Inspektorat ta institucija rješenje izdaje na način da osoba koja ulazi u BiH mora dokazati koji je dan ušla u BiH, a jedan od dokaza je pasoš s registrovanim datumom ulaska.

“Na osnovu toga im izdajemo rješenje s tim da smo sada uspostavli i klasičnu proceduru između Inspektorata RS-a i FBiH tako da njihovi sanitarni inspektori izdaju rješenja i za naše građane, a mi izdajemo i za njihove građane tako da oni automatski na granici dobijaju rješenja o samoizolaciji koja im počinju taj dan. Znači, rješenja se izdaju od momenta ulaska na granicu BiH, a u drugim slučajevima rješenja se izdaju na osnovu prijedloga javnog zdravstva, odnosno epidemiološke službe”, kazao je Bulčević.

Šef Odjeljenja za zdarvstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović kazao je da se prema posljednjim podacima pod zdravstvenim nadzorom nalazi 976 osoba.

“Od tih lica imamo dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom sa blagim respiratornim simptomima.  Za jednu je urađen brzi test na gripu i on je pozitivan na gripu i ljekar mu je propisao terapiju. Za drugu osobu mobilni tim je dao samo preporuke o ponašanju. Sva  ostala lica su bez respiratornih simptoma. Ukupno testiranih lica ovog časa je 22, a dvije osobe kao što je poznato su pozitivne, 18 je negativno i još za dvije osobe čekaju se rezultati”, kazao je Pezerović.

On je podsjetio da je nabavka opreme i zaštitnih sredstava u toku.

“Započela je nabavka zaštitnih sredstava i riječ je oko 300.000 rukavica i ostalih zaštitnih sredstava. Također, pokrenut je i postupak vezano za nabavku CT-a. Preporuka struke je bila i da se nabavi jedan mobilni RTG, zatim respiratori. Trenutno imamo pet respiratora, za pet je već pokrenut postupak, a pet se očekuje od UNDP-a. U skladu s preporukama zdravstvenih radnika pokrenut ćemo postupak za još deset respiratora što bi bilo ukupno 25 respiratora“, kazao je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić pojasnila je u kojim slučajevima se vrši testiranje.

Anđa Nikolić

“Mi strogo radimo prema indikacijama. Svakodnevno smo u kontaktu sa građanima koji su u izolaciji. Prvi put nam se neko jutros javio u izolaciji da ima neke simptome i tada doktor izlazi na teren, vrši procjenu, kod tih pacijenata se uzima bris i šaljemo na analizu. Sve dok nema izražene simptome mi u najvećem broju slučajeva nećemo dobiti adekvatan nalaz, jer nalazi se moraju ponavljati. Zamolila bih građane da poštuju mjere i podsjećam da ne može tek tako virus da se prenese. Ako smo se držali svih preporuka koje je javno zdravstvo dalo, ako smo držali odstojanje, ako smo nakon ulaska u neki objekat vratili se kući i oprali ruke mi nećemo dobiti i prenijeti virus. Ako smo se držali preporuka nema razloga za strah. Svi oni koji imaju sumnje mogu nas kontaktirati na broj telefona 080050606”, kazala je Nikolić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Откриће: Антитијела против обичне прехладе ефикасна и против коронавируса

Radio Brčko

Руси предлажу комбиновање двије вакцине против вируса корона

Radio Brčko

Glumac Zijah Sokolović pozitivan na virus korona

Radio Brčko