RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Novac oštećenih naplaćen od osiguranja od blizu 17.000 KM advokat isplatio samom sebi

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv B.P., advokata iz Brčkog, optuženog da je zloupotrebom povjerenja od klijenata koje je zastupao prisvojio blizu 17.000,00 KM. Njemu je za ovo krivično djelo pravosnažno izrečena uslovna osuda uz obavezu vraćanja novca oštećenim u roku od tri mjeseca. Uslovnom osudom B.P. utvrđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo i ukoliko vrati novac oštećenima.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH procesuiralo je B.P. jer je kao advokat u Brčkom zastupajući više klijenata u postupku naplate štete od osiguravajućeg društva prikrio činjenicu o isplati novca na račun njegovog ureda. B.P. je klijentima najprije lažno prikazao da je osiguravajuće društvo odustalo od vansudske nagodbe, te da će on u njihovo ime pokrenuti parnični postupak. Nakon što su oštećeni saznali da su novčana sredstava uplaćena na račun advokatskog ureda, B.P. im je obećao da će im isplatiti ugovoreni iznos novca. On to nikada nije učinio, već je naprotiv s tog računa podigao novčani iznos uplaćen od osiguravajućeg društva i zadržao ga za sebe.

Optužnicu u ovom slučaju Tužilaštvo Distrikta podiglo je krajem prošle godine insisistirajući pred sudovima Distrikta na krivici optuženog, njegovom adekvatnom kažnjavanju za počinjeno krivično djelo i vraćanju novca oštećenim. Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta B.P. je za krivično djelo Zloupotreba povjerenja (iz člana 291 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrečena uslovna osuda, dok su oštećeni s imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu. Nezadovoljno odlukom o sankciji i imovinskopravnom zahtjevu Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu Distrikta, koja je djelimično uvažena. Tako je po pravosnažnoj odluci ovog suda B.P. dužan u roku od tri mjeseca oštećenima vratiti iznose novca koje je nesporno prisvojio, dok je odluka o izricanju uslovne osude i pored žalbe Tužilaštva ipak potvrđena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv policijskog inspektora

Radio Brčko

BORS pozdravlja osuđujuću presudu Osmanu Osmanoviću

Radio Brčko

Korupcija – prioritet u radu Tužilaštva Brčko distrikta

Mirsad Arnautović