Brčko

Brčko: Obavljena edukacija za voćare u Bijeloj

Nastavljajući aktivnosti u okviru manifestacije „Frančeskovi dani“ u organizaciji HKD “Napredak”, podružnica Brčko, sinoć su u Zoviku, a danas u OŠ Bijela, upriličene edukacije za poljoprivredne proizvođače s akcentom na uzgoj voća.

„Jučer smo u Zoviku konkretno na zasadima u voćnjaku pokazali sistem rezidbe, da bi smo danas u Bijeloj govorili o drugom segmentu, a odnosi se na kalemljenje voća. Smatram da ovakvih edukacija treba čim više, želimo li iskoristiti sve potencijale koje u ovom segmentu pruža Distrikt, ali i pokazati mladima da se ovdje od poljoprivrede, pa i voćarstva, može pristojno živjeti“, kazao je edukator, diplomirani agronom, profesor Adalbert Vonsović.

Direktor Osnovne škole Bijela, Petar Mendeš, takođe je prisustvovao današnjoj edukaciji i mišljenja je da ovakve radionice treba usmjeriti prvenstveno prema mladima.

„Moraćemo akcenat staviti na obuku mladih, pogotovo što mi djeci ukazujemo na značaj prirodne i zdrave hrane, a voće je sigurno u toj kategoriji. Stoga kod budućeg Plana edukacija i u voćarstvu, vjerujem da ćemo uključiti učenike završnih razreda osnovnih škola jer oni već dobrim djelom mogu vršiti kalemljenje ili orezivanje voća, a ujedno će biti ponosni na znanja i vještine koje su, tako mladi, već stekli“, naglasio je Mendeš.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button