RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obdanište “Naša djeca” prima 211 mališana, a na konkurs pristiglo 546 prijava

Nakon završenog konkursa za upis u narednu predškolsku godinu, obdanište „Naša djeca“ u Brčkom je zaprimilo ukupno 546 prijava i šest prijava za djecu sa posebnim potrebama. Trenutni kapaciteti ove predškolske ustanove omogućavaju prijem tek nešto više od 200 mališana u odnosu na pristigli broj prijava.

Kao i predhodnih godina i posljednji konkurs za upis mališana u obdanište „Naša djeca“ u Brčkom ukazao je na problem nedostatka slobodnih mjesta u ovoj predškolskoj ustanovi koji se tek djelimično nadomješćuje radom privatnih vrtića.

„Naši ukupni kapaciteti za narednu godinu u svih pet objekata su 480 djece od kojih je 269 koji već pohađaju  obdanište dok je slobodnih mjesta za upis novih mališana ukupno 211“, istakla je Jasna Jovičić, direktorica ove  predškolske ustanove.

Već godinama na konkurs za upis mališana u obdaništu “Naša djeca” javlja se znatno veći broj aplikanata od kapaciteta ove ustanove što je ove godine još više izraženo zboj jednog dodatnog razloga.

“S obzirom da je od ove godine Vlada Brčko distrikta pokrenula program subvencionisanja dijela naknade za onu djecu koja će ići u privatne vrtiće, svi oni su dužni da prvo prođu kroz konkurs državnog vrtića i to je razlog zašto ove godine imamo prijavljen ovoliko veliki broj djece”, naglasila je Jovičić.

Od jeseni se konačno u funkciju stavlja i objekat obdaništa u naselju Ilićka gdje će biti otvorene dvije jasličke i  dvije vrtićke grupe.

Naredne sedmice bit će objavljena i preliminarna lista onih koji su primljeni u obdanište po ovom konkursu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Rekordan broj prijava za upis u vrtić “Naša djeca”

Radio Brčko

Brčko: Pripremna nastava za oko 600 mališana

Radio Brčko

Емисија о образовању – Обданиште “Наша дјеца” у Брчком

Radio Brčko