RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Dan logoraša

U nastavku programa obilježavanja “30 godina od počinjenih ratnih zločina nad civilima nesrpske nacionalnosti u Brčkom” danas  je u organizaciji brčanskih Udruženja nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata u koordinaciji s Udruženjem “Suza” i Udrugom zatočenih – Udruženjem logoraša,  obilježen Dan logoraša.

Cenatralna manifestacija, na kojoj je položeno cvijeće i na kojoj su se obratili  predstavnici  Udruženja logoraša održana je u  krugu Javnog preduzeća “Luka Brčko”.

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta Amir Didić rekao je „da je u logoru „Luka“ ubijeno između 150 i 180 ljudi i da se tačan broj žrtava ne zna ali da su mnogi, pred međunarodnim i domaćim sudovima,  osuđeni za ove zločine.“

„Danas obilježavamo 30 godina od osnivanja logora „Luka“. Za nas je ovaj dan tužan i još tužniji što civilne žrtve rata nisu do sada ostvarili nikakva prava. Nemamo nikakve prinadležnosti, do sada su samo 32 logoraša iz svih naroda u distriktu po osnovu invalidnine ostavrili neka prava,“ rekao je Didić.

On je zatražio podršku od aktuelnih vlasti za bolje rješavanje statusa ove kategorije stanovništva.

Penzioner Muhamed Murselović jedan od preživjelih logoraša „pita se i posle 30 godina da li je moguće da se stvaranje logora uopšte dešava“.

„Sjećanja su teška i nije jednostavno pričati o tome. Nažalost, dešavaju se takve stvari i na drugim područjima. Onaj ko je preživio logor nije mu svejedno da dođe ovde i da mu se misli vraćaju. Bože, može li ovo ikada u svijetu prestati i da se nikada nikome nedogodi kao u prethodnom ratu,“ ističe Murselović.

On je potvrdio da su logoraši u BiH u jako lošem položaju i da nepostoji zakonska regulativa koja bi mogla regulisati status ove kategorije stanovništva.

Pored predstavnika Udruženja logoraša Brčko distrikta u čijoj je organizaciji obilježen današnji datum, cvijeće pored hangara u JP „Luka Brčko“ položili su predavnici izvršne vlasti i predstavnici bošnjačkih političkih partija u Brčko distriktu.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Američki ambasador posjetio Brčko distrikt

Mirsad Arnautović

Брчко: Прва фаза реконструкције “Луке” успјешно окончана

Vladimir Matijević

Brčko: Dizalica za brčansku “Luku” u funkciji krajem svibnja 2023. godine

Gorana Antić
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!