RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Američki ambasador posjetio Brčko distrikt

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson danas je boravio u posjeti Brčko distriktu gdje se u Gradskoj vijećnici sastao sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti jedinog BH Distrikta. On je tokom dana obišao novu zgradu Policije, brčansku Luku a sastao se i sa predstavnicima poslovne zajednice u Brčko distriktu.

Američkog ambasadora Nelsona i Supervizora za Brčko Michaela Scanlana primili su gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, dogradonačelnik Anto Domić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i dopredsjednik Ivo Filipović.

Tokom posjete Brčko distriktu i razgovora sa ovdašnjim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti američki ambasador je još jednom istakao američku podršku ovoj lokalnoj zajednici i njegovu namjeru da pomogne u rješavanju nekih pitanja koja u  posljednje vrijeme usporavaju dalji razvoj distrikta.

U razgovoru sa ovdašnjim zvaničnicima, ambasador Nelson je pohvalio odluku o  uvođenju fiskalizacije u Brčko distriktu ali je i podsjetio da predstoji usvajanje još nekoliko značajnih akata poput novog Zakona o budžetu, Zakona o javnim okupljanjima i Zakona o udruženjima i fondacijama. On je još jednom istakao da poslovna zajednica  u Brčko distriktu s razlogom očekuje preduzimanje određenih koraka kako bi bili iskorišteni svi potencijali koje status distrikta omogućava.

Američki ambasador u BiH se tokom boravka u Brčkom interesovao i za planove oko popravke mosta preko rijeke Save a u razgovoru sa rukovodstvom brčanske Luke još jednom izrazio očekivanje da će što prije krenuti realizacija Projekta modernizacije Luke za koju su sredstva obezbijeđena posredstvom kredita Europske Banke za obnovu i razvoj.

Zajedno sa američkim ambasadorom u Brčkom je danas boravio i Supervizor Majkl  Skanlan koji je izrazio očekivanja da će izabrani zvaničnici u distriktu u narednom periodu iskoristiti prilike koje im se pružaju. On je naglasio da očekuje da će poslanici u Skupštini Brčko distrikta na sjednici 27. novembra usvojiti novi Zakon o budžetu, odobriti potpisivanje Memoranduma sa Studen Holdingom te završiti rebalans budžeta.

Tokom svoje posjete distriktu, ambasador je obišao novu zgradu Policije čija je  izgradnja finansirana zajedničkim sredstvima Europske unije i Vlade Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Supervizor osuđuje bilo kakav pokušaj stvaranja tenzija u Brčkom

Radio Brčko

Brčko: Dizalica za brčansku “Luku” u funkciji krajem svibnja 2023. godine

Gorana Antić

Scanlan: Modernizacija “Luke Brčko” otvara put za nove infrastrukturne projekte

Radio Brčko