RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Svjetski dan farmaceuta

Povodom obilježavanja Svjetskog dana farmaceuta, profesori i učenici Poljoprivredne i medicinske škole Brčko danas su na Trgu mladih za građane Distrikta obezbijedili besplatno mjerenje krvnog pritiska, glukoze i nivoa šećera u krvi.

Svjetski dan farmaceuta obilježava se 25. Septembra, a proglasila ga je Međunarodna farmaceutska federacija (FIP) na Svjetskom kongresu farmacije i farmaceutskih znanosti 2009. godine. Ovaj dan ima za cilj da se istakne važna uloga farmaceuta u zdravstvenoj zaštiti i promoviše javno zdravlje.

Emina Gobeljić Behlulović, profesorica farmaceutske grupe predmeta rekla je da se obilježavanjem Svjetskog dana farmaceuta želi podići svijest u javnosti o značaju farmaceuta, te da se poboljša povjerenje između farmaceuta i pacijenata.

„Moji učesnici su itekako bili zainteresovani da izađemo danas na Trg i obilježimo ovaj značajan datum. Građanima smo dijelili magistralne preparate koje smo izradili u kabinetu farmacije, dijelili smo uzorke koje smo dobili od apoteka koje podržavaju naše aktivnosti i nudili smo građanima i šumeće tablete uz obrazloženje za što im to preporučujemo“, rekla je Behlulović.

Behlulović kaže je uloga farmaceuta velika zbog odgovornosti i posljednja karika u izdavanju lijekova koja može uočiti eventualne greške i pravovremenim reagovanjem ispraviti tu grešku kako bi pacijent dobio potrebnu terapiju.

„Ove godine moto obilježavanja je „Dopustite apotekama da učine više“, jer je cilj u svijetu da se u apotekama počnu vakcinisati pacijenti i da se farmaceuti počnu brinuti o pacijentima koji imaju dijabetes, astmu i druge hronične bolesti. Posjedujemo kompetencije ali je potrebno obezbijediti neophodne edukacije farmaceuta. To je trenutno tendencija u svijetu“, kazala je Behlulović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.