RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Svjetski dan pčela

U povodu obilježavanja Svjetskog dana pčela koji se inače obilježava 20. maja, brčansko udruženje pčelara „Matica“ danas je u saradnji sa obdaništem „Sunčica“ priredilo prigodan program na Trgu mladih.

„Cilj nam je da promovišemo med i medne prizvode jer prema statistikama jedno domaćinstvo kod nas troši oko 800 grama meda na godišnjem nivou što je poražavajuće i ispod svih normi, s obzirom koliko je med koristan za zdravlje ljudi“, rekao je Gavrilo Marković predsjednik Udruženja „Matica“.

Prema njegovim riječima na ovaj način se želi skrenuti pažnja na sve manji broj pčela te podići svijest o njihovom značaju i ulozi u ekosistemu.

„Košnice su nam praznije nego ranijih godina jer vremenski uslovi nisu zadovoljavajući. Mnogi pčelari prihranjuju pčele i pripremaju ih eventualno za lipu ili livade jer bagrem je ove godine podbacio i rezultati nisu očaravajući, odnosno male su količine meda od bagrema ove godine“, dodao je Marković.

Gavrilović je istakao da kao i ranijih godina imaju problem sa pesticidima koje poljoprivrednici koriste za zaštitu stabala voćki zbog čega su pčele osuđene na uginuće. On kaže da pčelari koji drže košnice u blizini poljoprivrednih zemljišta imaju velikih problema i poražavajući su rezultati jer je sve manje pčela.

„Veoma je bitno da poljoprivrednici koji prskaju stabla voćki obavijeste pčelare da taj dan zatvore pčele i ne puštaju ih u ispašu, jer to je trenutno jedna od preventivnih mjera koje možemo koristiti“, istakao je Gavrilović i dodao da se ovim problem trebaju baviti i nadležne institucije kako bi izbjegli još veću katastrofu.

Današnjem obilježavanju Svjetskog dana pčela na brčanskom Trgu mladih pridružili su se i polaznici objekta i zabavišta „Naša djeca“ iz objekta „Sunčica“.

Vanja Ružičić vaspitačica u obdaništu rekla je da je ovo izvanredna prilika da se mališani upoznaju sa radom pčelara i kako nastaje med, te koja je uloga pčela u ekosistemu. Također, polaznici ovog obdaništa danas su se predstavili recitacijama i plesom.

„Naši mališani imali su priliku da nauče i vide šta sačinjava jedno pčelinje društvo i koja je uloga matice, truta i pčele radilice. Na štandu su bile izložene i košnice pa su djeca imala priliku uživo vidjeti pčele i njihov dom. Iz Udruženja „Matica“ prezentovali su mališanima na koji se način dobija med i koliko je zapravo zdrav i koji su to proizvodi od meda“, kazala je Ružičić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Јавни позив за додјелу средстава пчеларима отворен до 20. маја

Дејана Крстић

I brčanski pčelari strahuju zbog neobjašnjivog pomora pčela u susjednoj Hrvatskoj

Mirsad Arnautović

Brčko: Pčele potrošile veće količine hrane u odnosu na prethodno razdoblje

Gorana Antić