RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

I brčanski pčelari strahuju zbog neobjašnjivog pomora pčela u susjednoj Hrvatskoj

Većinu pčelara u Brčko distriktu je pogodila vijest da se u posljednjih nekoliko dana desio veliki pomor pčela u Republici Hrvatskoj gdje se pretpostavlja da je uzrok tome neodgovorno ponašanje poljoprivrednika i tretiranje insekticidima polja uljane repice. Iako mnogi od njih nerado to priznaju i brčanski pčelari ovog proljeća bilježe uginuća i do 30 posto u svojim pčelinjacima.

„Mi imamo sreće što na području Brčko distrikta nemamo velike površine pod uljanom repicom no zato imamo veliki broj neodgovornih voćara koji tretiranjem voća sa herbicidima nanose nesagledivu štetu ovdašnjim pčelarima. U zadnjih pet godina u čitavom svijetu pa i kod nas je nestalo 50 posto pčela”, istakao je Nikola Kerezović predsjednik Udruženja pčelara Matica u Brčkom.

Kerezović dodaje da uprkos svim stručnim metodama koje se primjenjuju u pčelinjacima i ovog proljeća većina brčanskih pčelara ima uginuće pčela i do 30 posto samo što to mnogi ne žele da priznaju.

Zbog neobjašnjivog uginuća pčela u posljednjih nekoliko godina te izuzetno slabih prinosa meda, većina brčanskih pčelara je u zadnjih nekoliko dana odlučila da prepolovi broj društava i košnica u svojim pčelinjacima dok je i značajan broj njih u potpunosti odustao od pčelarstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Пчелари и воћари у Брчком имају добру сарадњу

Дејана Крстић

Mostar: Bolesti pčela i nove tehnologije u fokusu Šestog međunarodnog pčelarskog sajma u Mostaru

Vladimir Matijević

Брчко: Принос меда ове године знатно слабији

Дејана Крстић